Зрелостниците от 12 а заровиха капсула с пожелания и посадиха магнолия, написаха песен, за да поканят класната на бала

„Днес хвърляте износените тениски и маратонките на детството, за да сложите елегантните дрехи и обувки. Търсете своите истини, правете всичко като за първи път“, пожела директорът Гергана Аврамова

Абитуриент вече има своята звезда на Алеята на славата – не в Холивуд, а в двора на СУ „Хр.Г.Данов“. Честта да бъде първият, чието име става част от историята на училището, се падна на Станислав Денев. 12-класникът, който няколко години бе начело на Ученическия съвет, писа и реализира амбициозни проекти, сред които Патриотична ограда с ликове на възрожденци, влезе в битката за младежки омбудсман на Пловдив и инициира множество благотворителни инициативи. Първенец на випуска, припознат като лидер сред своите съученици, получил обичта и доверието на учителите си. Името му е гравирано върху звездата от месинг, поставена върху първия лъч от слънцето, което ще оформи Алеята. Идеята е всеки випуск да оставя своя отпечатък и послание при завършването.

„На вас ви върви да поставяте началото на нещо ново, затова съвсем заслужено сте първите, чиито имена са увековечени на това знаково място“, каза директорът Гергана Аврамова на церемонията по изпращането на зрелостниците на училището днес. Пейка с надпис „Дановец 2021“ остава като следа от паралелката, специалност „Предприемачество“. След като благодари за невероятния жест, Станислав покани до себе си Илия Гюров и Кирил Митев, с които е работил в екип, за да станат възможни идеите му. Випускът посади магнолия и поставиха капсула с пожелания, която ще бъде отворена след 10 години.

Всички 16 абитуриенти получиха на изпроводят значки на училището. Оттук нататък те тръгват в различни посоки, но всички са амбицирани да продължат образованието си. Станислав ще учи маркетинг в ПУ, Илия – политология, други се насочват към педагогика или национална сигурност.

„Трудно се спи в тези дни. Днес хвърляте износените тениски и маратонките на детството, за да сложите елегантните дрехи и обувки. Новите още ви убиват, но дано не ви стягат, защото ви чака дълъг път. Вие ще изберете накъде да потеглите. Борете се да вървите напред, но не с всички средства. Търсете своите истини. Правете всичко като за първи път. Няма да пожелавам пътят ви да е лек, защото така не се каляват характери“, каза на изпроводяк директорът Гергана Аврамова и даде команда: „Вдигайте платната!“ В тон с празника тя се появи с тениска, която е хит в социалните мрежи: “Аз съм абитюрент, абетурент, абуригент“. Всяка дума е зачертана като грешно изписана, а най-отдолу следва: „Абе, 1, 2, 3…“

За да потвърдят за пореден път думите й, че са новатори, абитуриентите се качиха на сцената в двора, за да изпълнят премиерно песента за класната си Росица Василева, написана от тях в добавка към поканата за бала. Приглася им целият учителски екип. За аранжимента помогнал учителят по информатика Георги Трайков, който застана и на музикалния пулт. Дворът бе огласен от „12-а песен“ за „разговори – лично – до безчет“, за „пределната отплата – химичен елемент роди се нов – ядрена реакция в сърцата, вяра, благодарност и любов…“

Преди началото на празника зрелостниците подредиха един до друг автомобилите си в школския двор, като окачените на задните стъкла транспаранти оформиха въпроса: „Г-жо, ще дойдете ли с нас на бала?“.

За довиждане на абитуриентите вокалната групи изпълни песента „Междучасие“, а първолаците хореографи се появиха в носии за фолклорния си поздрав.  1 б пристигна с червени балони с хелий, а най-отпред Николета, Ели и Елена стискаха в шепи бели гълъби, които да пуснат с пожелание за попътен вятър.