8e477fd2b283840d657b2ee75e2388b21015499930_thumb-detail

Абитуриенти отменят резервации за пътуване до Турция, заради поредицата атентати в южната ни съседка, показа проверка на “Уча в Пловдив”. Въпреки че почти всички зрелостници, направили предварителни заявки, са платили и капаро, това не попречило на родителите им категорично да откажат да платят останалата сума. Причината са серията бомбени атентати на известни места в Истанбул и Анкара.

Не можем да ги упрекнем за решението им. Напълно влизаме в положението на родителите, които оттеглиха резервации, макар че те бяха за морски курорти, обясниха от агенция “Ана травел”. За Гърция отлив няма, след като напрежението по границита утихна.

Регионалният инспекторат по образованието не препоръчва организирани пътувания на зрелостници в Турция и Гърция във връзка с напрегнатата международна обстановка. Комисията за защита на потребителите имала готовност да съдейства на директори и родители за предоставяне на информация за съответния туроператор и дейността му, за да не се допускат инциденти по време на пътуванията. По традиция абитуриентите организират т.нар. втора вечер след бала в пловдивски ресторант.  Обичайно това е свързано със задгранично пътуване до съседна държава, но сега масовите резервации са за родните курорти. Най-вече Слънчев бряг.

Три резервации за Турция са били отменени и в “Ривиера тур”. От агенцията обясниха, че са взели нито лев неустойка на абитуриентите.

Отлив от гръцките курорти няма. Офертите за Санторини са 457 лева за 6 дни. След панорамна обиколка на Атина, с ферибот се стига до острова. На 15 души пътува един учител безплатно. Офертата за Паралия Катерини е 454 лева за 7 дни.

Има и абитуриенти, които все пак ще пътуват за Турция, независимо от съветите на институции и родители. Ако има нещо да става, ще стане където и да е, коментират зрелостниците. В повечето случаи не става дума за цели класове, а за групи, които си правят самостоятелна организация за предпочетена от тях дестинация – обичайно Кушадъсъ и Мармарис.