12 А на СУ „Климент Охридски” остави без думи преподавателя по химия Звезделин Маламов, който неочаквано се оказа звезда и попътува по пловдивските булеварди с шампанско в ръка

Облечен с бяла манта, както подобава на предмета, който преподава, с колба в дясната ръка, а с лявата държи показалка и припомня забравени химични формули. На катедрата до него са подредени епруветки и обемен учебник. Така видяха своя любим класен и учител по химия зрелостниците от 12 А на СУ „Климент Охридски”. Момчетата и момичетата решиха да изненадат днес класния си ръководител Звезделин Маламов с шарж, поръчан специално за него като спомен от класа. За разлика от много други ученици, за които химията е мъчение, абитуриентите на Маламов не се оплакват нито от прекалено много тестове, домашни и изследователски проекти, нито пък от задачи, защото са паралелка по природни науки и повече от половината ученици смятат да кандидатстват медицина, стоматология и фармация или пък да учат в Медицинския колеж. Така че усилията на амбициозния млад преподавател да ги подготви, дали резултат.

12-класниците го поканили на кафе, уж за да им даде последни наставления преди матурите, затова той се отзовал. На уречената среща обаче го очаквала бяла лимузина и строените край нея зрелостници, опънали транспарант с надпис: „Уважаеми г-н Маламов, заповядайте с нас на бала!”

„Обстоятелствата са такива, че изобщо не се знае дали ще има абитуриентска вечер, нито кога и как би могла да се осъществи, но поканата беше принципна и без конкретни дати. Не мога да опиша вълнението си, усещах се толкова специален”, сподели Маламов.

Той се почувствал истинска звезда, след като го поканили да се настани удобно в луксозното возило, поднесли му шампанско и шофьорът направил панорамна обиколка на града. В компанията на абитуриентите.

„Пожелах им да бъдат успешни, независимо по какъв път ще поемат, и да не изневеряват на себе си. Да се радват на младостта, да не се страхуват от препятствията, защото те са ни изпратени, за да ги преодоляваме”, сподели химикът.

Самият той е възпитаник на СУ „Климент Охридски” и сега е колега с бившите си учители. След като завършил биология и химия в Пловдивския университет и изкарал магистратура „Органична химия”, решил да се посвети на преподавателска работа. Спечелил конкурса за вакантното място преди седем години и се оказал обратно в своето училище. Доволен е от избора си, въпреки трудностите. Не крие, че се радва на любовта на учениците – дали заради малката разлика, дали защото е намерил верния подход към тях и резултатите са налице.