Хиляди абитуриенти искат да чуят последния звънец в училище. Поколението, което остана у дома заради пандемията, ще пропусне и особено емоционалния момент – традиционното изпращане. Противоепидемичните мерки не позволяват масови събирания, така че и баловете се отлагат. Поне на този етап. Просветният министър няколко пъти направи уточнението, че не МОН организира абитуриентските вечери, в този смисъл въпросите към него дали ще ги позволи са несъстоятелни.

Въпреки решенията на Националния оперативен щаб, който препоръча учебната година за всички да завърши дистанционно, над 15 000 абитуриенти се обединиха във фейсбук и написаха писмо до Министерския съвет с молба да им позволят поне изпращанията в двора на гимназиите, като се спазва необходимата дистанция. Последният учебен ден за 12-класниците е 14 май.

„Минахме през много трудности. Това са последните ни мигове, в които ще бъдем заедно, и искаме да ги преживеем“, казва Симона Бонева, създател на групата “Изпращане 2020”. Тя и последователите й посочват, че церемониите са на открито в училищния двор, където би могло да се направи добра организация и да се спазят мерките.

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова коментира, че в този момент обаче МОН не може да си позволи да поеме какъвто и да било риск за здравето на над 50 хиляди зрелостници. По думите й най-ценният момент на изпращането не е да броиш до 12, а предаването на училищното знаме. А това може да стане и виртуално.

В много училища се подготвят да изпратят зрелостниците с церемония в мрежата. И да отложат празненствата за края на юни, когато ще се раздават дипломите.

Абитуриенти се готвят за броене до 12 от терасите в дните между 21 и 25 март, когато традиционно се провеждат баловете.