Петокласници от ОУ „Христо Смирненски“ в Строево показват знания по природни науки, технологии, четене, инженерство, изкуства и математика в открито занимание „От Франция с любов“

Урокът разказва Историята за любовта между Петьо от Строево и французойката Мишел, която оставя Париж и тръгва със своя любим към родното му село, представиха петокласници от ОУ „Христо Смирненски“ в Строево на открит STREAM урок. На заниманието, наречено „От Франция с любов“, те демонстрираха знания по природни науки, технологии, четене, инженерство, изкуства и математика.

Стефани Кенанска и Николай Коков влязоха в ролята на главните действали лица, които пресъздават историята на Строево, която датира от древни времена и изпълниха песента “Comon sava”. А Георги Кирков, превъплътил се в образа на българския братовчед на Мишел, представи Франция чрез мултимедийна презентация.

Петьо е лудо влюбен в Мишел и решава да я представи на своята майка, която първоначално никак не харесва бъдещата си снаха и я подлага на “кръстосан разпит”, от който става ясно, че Мишел е с български корени. Прабаба й е българка, която след Освобождението се влюбва във французин и двамата заминават за Париж, но макар далеч от отечеството, тя никога не забравя своя род и език.

Петокласничката Стефани продължава историята за прабабата на Мишел – Мария, дала клетва, че ще научи своите деца  внуците си да говорят и пишат на български. Затова 25-годишната французойка днес знаела езика.

В кожата на свекървата, която дава напътствия на Мишел как се правят яйца по панагюрски, прилагайки френската кулинарна техника поширане, влиза зам.-директорът на училището Боряна Апостолова. Тя обяснява на петокласниците какво е влиянието на оцетната киселина и солта върху яйцето и какво представлява самият процес поширане; по какъв начин се произвежда солта и какви са нейните свойства, както и за влиянието на натрия върху човешкия организъм. Освен технологията на едно от най-популярните български ястия, Апостолова представя пред учениците и традиционния за българските годежи десерт – котмач. След това раздава на учениците работни листове с част от глава на романа “Снаха” на Георги Караславов, поставяйки задача сами да открият непознатата до този момент за тях дума.

Апостолова възлага на бъдещата снаха да изчисли и колко струва една порция яйца по панагюрски, знаейки стойността на необходимите за приготвянето на ястието продукти.

Мишел безпогрешно изчислява и казва, че нейното ястие е красиво като картина, но свекървата я репликира, че едва ли е по-красиво от картините на Златю Бояджиев, чиито репродукции са на „Брезовските овчари“, „На нивата“, „Две сватби“ и „Пастирки“ са подредени в класната стая за урока.

Историята има щастлив финал: Петьо и Мишел се женят, а на сватбата идва лелята на Мишел, от Англия, изиграна от Никол Стойчева. В ролята на свекъра пък влиза Атанас Божев, който „да тропнат едно хоро за радостта, дето влиза в дома им”.

В края на часа учениците си поставят оценки с помощта на звезди – подобно на “Michelin”, които получават най-добрите ресторанти в света.