Седмокласници от ОУ „Димитър Талев” направиха електрическа схема, зрелостници от ПГ по електротехника влязоха в ролята на ментори

Как се запояват електорнни компоненти при температура от 367 градуса, какво значи кримпване на мрежов кабел и как се управлява ветрогенератор научиха седмокласници по време на STEM работилницата, която проведоха зрелостници от Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Домакин на инициативата в рамките на Седмицата на професионалното образование бе ОУ “Димитър Талев”.

По изключително атрактивен и забавен начин, 12-класниците представиха на учениците практически задачи и обясниха на достъпен за тях език що е то асемблиране на PC. След което създадоха един микро PC world.

Без съмнение, едно от нещата, които всеки занимаващ се с обновяване и сглобяване на компютърни конфигурации човек трябва да умее, е постигане на добре работеща система с подредени кабели. Дори да не си падате по естетично добре изглеждащите системи, компютър с добро управление на кабелите ще работи по-тихо и ще има по-добро охлаждане, освен това натрупването на прах ще е значително по-бавно и бъдещите обновления на хардуер ще са по-лесни, обясниха зрелостниците. С помощта на менторите си кандидат-гимназистите направиха електрическа схема, която заработи безпроблемно.

Преподавателят по “Електрообзавеждане на производството” инж. Добрина Вълчева разказа за собствения си професионален път и за професииите , които ПГЕЕ  предлага. Седмокласниците получиха по-ясна представа какво биха изучавали, ако изберат специалности, свързани с електрониката, електротехниката и информационните технологии и какви са перспективите им за реализация.