Шестокласници създадоха виртуална разходка из Пловдив, ученици от 5 клас сами програмират сайтове

„SOS класна стая – заедно в облака” прави уроците по-лесни, а учениците – самостоятелни и креативни. Проектът на ОУ „Райна Княгиня” беше представен на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и „Уча в Пловдив”.

„Преди децата бяха принудени да носят тежки раници, докато сега е достатъчно да имат таблет. Всеки ученик с профила си в класната стая и със своя имейл има лесен достъп до обучение в облака. А когато ни е интересно, имаме възможност да работим и творим заедно”, разказа Данислав Гьочев. Той поясни, че виртуалната класна стая дава възможност да се качват материали, да се задават задачи, а освен това помага за подготовка за тест и домашни работи.

„За нас това е възможност да сме самостоятелни и креативни, да помагаме на своите съученици, когато някой нещо не е разбрал или е отсъствал, да споделяме интересни факти. Сами можем да правим тематични видеопослания, филми, презентации, да влизаме в ролята на учители, като представяме решения на дадени задачи.

Съученичката му Славка Деина посочи, че 7-класниците, например, си обясняват задачите по физика с видео в SОS класната стая, а за учениците ог 6 клас подробно е обяснен урокът за изречение и тънкостите на синтактичния анализ. Този, който е забравил на какъв въпрос отговаря сказуемото и как да открива подлога, намира подробно обяснение, ала нашумялата платформа Уча.се. Атрактивното видео за речниковото значение на думите улеснява 5-класниците.

„Така уроците стават по-лесни и интересни, а заедно с това си помагаме помежду си. В проекта се включиха ученици от петите, шестите и седмите класове. Създадохме библиотека за по-лесно изучаване на български, математика, физика, информационни технологии. Учим интересно и в защитено пространство, което е най-важното за нас. Най-добрият начин да научиш нещо е, когато го направиш сам”, категоричен е Данислав.

Иновация, осъществена чрез приложение на облачните технологии на Гугъл за образованието, представиха и учениците от СУ „Черноризец Храбър“. Звезделин и Павлина презентираха екипната работа на 6-класници, създали виртуална разходка из Пловдив. По този начин децата се запознали с богатата история на най-стария жив град в Европа и с културно-историческите забележителности. Създали виртуална реалност, напътствани от своя преподавател Панка Вълева, която е сертифициран Гугъл обучител. Присъстващите на форума имаха възможност да направят атрактивна разходка до маркираните от учениците точки в града с 3D очилата, които младите изследователи донесоха за презентацията си. А останалите получиха линк, който ги отведе към готовия продукт.

Петокласници от ОУ „Яне Сандански“ вече могат да програмират сайтове. Даниела е само на 12, но в началото на втория срок се записала в клуба по уеб програмиране заедно със своя съученик Златин. Тъй като и двамата са в паралелка с интензивно изучаване на „Човекът и природа“, решили да направят сайт за опазване на природата. Платформата съдържа не само текстов материал, галерия и данни за авторите, но и навигация. Надежда, която също е на 12 и посещава извънкласните занимания по уеб програмиране, представи сайт за архитектура, защото има амбицията един ден да се посвети на тази професия. В сайта може да се намери подробна информация за историята на архитектурата, световните архитектурни достижения и възможностите за реализация в тази област. Както и богат снимков материал.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Момчето от СУ “Черноризец Храбър” се казва Звездилян. Облачната разходка е дело на госпожица Вълева и Звездилян и Павлина, които са деветокласници.

Коментарите са затворени.