Милена Симеонова от СУ "Св.св. Кирил и Методий".

Не искам класна стая, в която учениците лежат уморено по масите, казва Милена Симеонова от СУ „Св. св. Кирил и Методий”

Застраховател сменя професията и става учител в гимназията по дървообработване

Милена Симеонова от СУ “Св.св. Кирил и Методий”.

„Не искам класна стая, в която учениците са уморени и лежат по масите, оплакват се колко им е трудно и с какви задачи ги затрупваме. Искам да виждам сияещи лица и гора от ръце. И тъй като процесът е двустранен, правя всичко възможно да заинтригувам децата, за да идват всеки ден с желание на училище”.

Признанието е на Милена Симеонова – учител само с едногодишен стаж от СУ „Св.св. Кирил и Методий”. Тя бе сред участниците във форума на „Уча в Пловдив” и Община Пловдив „Аз променям моето училище”, който тази година даде думата и на младите педагози, за да споделят какво ги е мотивирало да изберат класната стая и да се развиват кариерно.

Тъй като училището, в което преподава Милена, е профилирано за танци и музика, нейната мисия била да убеди децата, че не по-малко важно е да бъдат грамотни и знаещи, за да успеят. Заложила на новите технологии, тъй като е сред сертифицираните Гугъл учители. Едва натрупала няколкомесечен стаж, Милена поканила колегите си на открит урок.

„Използваме различни сайтове, които улесняват доста обучението по български език и други предмети. Нямаме дискове и  флашки. Залагаме на облачното образование и най-важният ни инструмент е Гугъл. Не се изправям пред дъската, за да подканя децата: „Хайде сега, запишете си първо тире, после второто и т.н. QR кодове отвеждат учениците към избраните от мен сайтове и там те виждат какво трябва да направят. Премисляме и дискутираме задачите, съветвам ги на какво да обърнат внимание. Правят тестове, а аз получавам диаграма с резултатите и виждат кой как се е справил и на какво да наблегна. Получават съобщения, които ги мотивират. Процесът е забавен и децата по-лесно разбират учебния материал”, разказва Симеонова. Един от петокласниците, на които преподава, е победител в национално състезание.

Величка Бакалова и Пламен Кольовски от Професионалната гимназия по дървообработване.

Как печели класната стая разказа още един преподавател по български език, но от Професионалната гимназия по дървообработване. Дали защото влиза за първи път в час на 14 февруари или просто защото има харизма, но гимназистите обичат часовете й. Всъщност Бакалова е работила доста години в застрахователния бранш, но решава да смени амлоато и да стане учител. Сбъдвайки детската си мечта.

Не е толкова страшно, колкото очаквах. Всеки ден се сблъсквам с усмихнати и търсещи млади хора, които имат капацитет да научат много и да се развият. Просто се нуждаят от подкрепа – както от родителите, така и от учителите. Аз не залагам само на технологиите, по-скоро ми се иска да ги накарам да хванат книгата в ръце, да я помиришат, да я прочетат и да я почувстват”, разсъждава Бакалова. Тя е категорична, че съвременните ученици могат да спорят, а не зазубрят готови фрази.

Колегата й Пламен Кольовски е едва на 24, но вече има една година зад гърба си като учител по философия. Трудно се различава от учениците и е сред любимците. Станал преподавател, защото искал да бъде част от промяната на системата. В която е бил само допреди години, но в ролята на ученик.

„Любопитството ме накара да стана учител. Давам си сметка, че предметът, по който преподавам, може да обърка съдби, затова доста трябва да внимаваш с какви инструменти боравиш. Промених езика на преподаването. Не използвам учебниците. Знам каква беля мога да си навлека, но това е моето решение”, признава Кольовски. Разрешил на учениците да не отварят учебниците, но им дал списък с книгите, които не може да не прочетат.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.