Курсове по нидерландски за начинаещи подготвя кандидатите за Холандия. Бригадите за САЩ остават, въпреки Тръмп, британското правителство запазва заемите и за 2018 година

Една трета от дипломираните в чужбина се връщат у нас на високи позиции, но в чужди компании

DSCF1853

Етично  хакерство и диетология в съчетание със спортен мениджмънт са новите хитови специалности за европейските висши училища. Наред с традиционно предпочитаните бизнес, IT, инженерни програми и психология, кандидат-студентите се заинтригували от възможността да усвоят защита от хакерски атаки и сайтове, както и за създаване на антивирусен софтуер. Това разказа Николай Христанов на изложението „Световно образование”, което се провежда днес в Гранд хотел Пловдив. Университетът в Ковънтри е едно от висшите училища, които предлагат подготовка в това направление на Острова. Добре е желаещите да се пробват за тази специалност да са завършили математически гимназии или пък да имат по-солиден опит в областта на програмирането. Университетът в Абърдиийн предлага „Дигитален маркетинг”. Шотландското правителство покрива пълната такса за обучение на всички студенти за бакалавърски програми от ЕС. Сред атрактивните предложения на Университета Бангор – Северен Уелс, са морска химия, морска биология и морска зоология, океанография, криминология, европейски езици и култура. Модерните специалности на пазара в момента са също диетология и обработка на храните, както и инженерни профили, насочени  върху работа  с възобновяеми енергийни източници.

Прогнозите са, че и тази година Великобритания ще е топ дестинация. Въпреки Брекзит, британското правителство реши да запази условията за прием и финансиране на европейци и тази година, което дава шанс на нашите зрелостници да се обучават на Острова при сегашните условия, поясни Николай Христанов. Системата за прием вече е активна. Срокът за Оксфорд и Кеймбридж е до 15 октомври. За останалите вузове документи се подават до 15 януари. България е в топ 10 на европейските страни с най-много студенти на Острова и е четвърта по брой чуждестранни студенти в холандските университети.

Повече от 200 ученици от езиковите гимназии посетиха изложението в часовете преди обяд. И то не само зрелостници, а и 11-класници, които имат братя или сестри, приятели и познати, заложили на обучение зад граница. Така че младежите имаха достатъчно информация от първа ръка какво е да учиш и живееш в чужбина, затова акцентираха върху срещите с представителите на вузовете, за да научат повече за учебните планове и програми. Повече от 50 британски университета предложиха оферти на изложението.

15 от най-добрите холандски висши училища също оферираха програмите си и разказаха за условията на обучение и живот. Холандия набира все по-голяма скорост заради програмите на английски и отличните условия на финансиране и обучение на чужденци, поясни Христанов. Централизираната система за прием на документи вече отвори врати на 1 октомври, а препоръчителният срок за кандидатстване е 1 март.

Финансирането за Холандия се отпуска на равни месечни вноски за първата година. За следващите години студентите могат да кандидатстват оттам и държавата покрива таксата им за обучение. Разрешеното време за работа е 56 часа, но изискването е да се говори местният език. Затова „Интеграл” провежда курс по нидерландски за начинаещи, за да улесним шансовете за работа. По време на обучението те ще усвоят основна граматика, познания за културата на Холандия и Фландрия, ще могат да водят разговори на ежедневни теми, натрупвайки речников запас от около 1500 думи.

Една от най-добрите специалности в Страната на лалетата е геймърството. Университетът Бреда, например,  който се намира на 100 километра от Амстердам и Брюксел, си партнира със „Sony Playstation”. Освен това предлага стажове в рамките на един семестър с партниращи университети в Европа, Азия, Австралия, Северна Америка и Африка.

Според експертите на „Интеграл” една от причините българските студенти да избират чужди вузове е именно  възможността да стажуват в престижни компании.  Студентите по автомобилен дизайн в Ковънтри, например, имат възможност да работят по проекти на мощната компания „Ягуар”. Университетът в Съндърланд пък работи с „Нисан”, където могат да практикуват избралите са учат  машинно инженерство.

През последните две години конкуренцията за Дания става все по-голяма, тъй като като, освен задължителното авторско портфолио, се изисква и хорариум от 250 астрономически часа математика. Този норматив покриват математическите гимназии и училищата с профилирани паралелки по математика. Улеснението за нашите студенти, които решат да работят, е че курсовете по датски там са безплатни.

Ако българите, избрали Великобритания, Холандия и Дания успяват да се справят с трудностите, най-вече през първата година и единици се връщат обратно, то по-висок е процентът на отказалите се в Германия. Обучението е на немски и по-консервативната системата на образование принуждавала 10 на сто да се приберат у нас.

Затова пък една трета от завършилите зад граница се връщат в България и се реализират успешно в големи компании, сочат статистиките.  Дипломата от вън работи за тях и в България, но основно в чужди компании. Те са предпочитани, и то на добри позиции с високо възнаграждение”, обясняват от „Интеграл”.

С новините за Брекзит някои родители били готови да инвестират за обучение в САЩ. Там обаче таксата стига 40-50 000 долара. Въпреки президента Тръмп, програмата „Work and travel” остава, което дава шанс на много българи да отидат на летни стажове отвъд океана.