Изпитният вариант е интелигентно направен и кореспондира с изискванията за покриване на ниво В2 Upper Intermediate, коментират преподаватели от популярно пловдивско езиково училище

Няма грешки в изпитния вариант на матурата по английски, но е труден и изисква стабилна подготовка. Това коментираха за „Уча в Пловдив“ опитни преподаватели от доказано пловдивско езиково училище по повод петицията за ревизиране на резултатите в интернет. Припомняме, че недоволство са изразили над 7000 абитуриенти, в това чисто и пловдивски. Дванадесетокласниците са на мнение, че тестовият вариант е бил пълен с неточности, двусмислици, граматически и правописни грешки. Дори ученици от езикови гимназии са умували как да излязат от патовата ситуация по доста от въпросите.

На матурата по предмет по избор от 4928 зрелостници в Пловдивска област, близо 1524 избраха английския език. Това беше най-желаният предмет.

За успешно представяне на матурата по английски знанията трябва да отговарят на ниво В2 Upper Intermediate според Европейската езикова рамка, припомнят преподаватели. По тяхно мнение тестът е кореспондирал с изискванията за покриване на нивото. Що се отнася до граматика, зрелостниците трябвало да познават всички времена, страдателен залог, условни изречения, непряка реч. Миналогодишният изпитен вариант бе сравнително лесен, което подмами доста абитуриенти да изберат тази година английският като втора задължителна матура.

В социалните мрежи шегите за матурите се появиха преди верните отговори на изпита. Зрелостниците отбелязват, че биха имали по-добър резултат, ако изпитът беше по китайски вместо по английски език. И също, че сертификатите от Кеймбридж не струват нищо пред знанията, изисквани от МОН.

Преподаватели обаче определят подобни изказвания като абсурдни с уточнението, че текстовете на матурата са били по-кратки от тези, които се падат на междунродните изпити IELTS или Кеймбридж.

Единият от текстовете, срещу който роптаят абитуриентите, е от енциклопедия „Британика“, което значи, че няма как да има каквито и да било грешки. Автор на текста за цунамито е John Rafferty, завършил география в Университета в Илинойс. Друг от текстовете е на съвременна тема – за графитите и уличната мода – тематика, близка до младите хора, коментират още преподаватели. Те не отричат, че изпитният вариант е сложен и изисква солидни натрупвания, но добавят, че е направен интелигентно за знаещи.

Просветният министър също заяви категорично, че няма грешки нито във въпросите, нито в отговорите на матурата, но от МОН обещаха проверка.