ОУ “Кочо Честеменски” приема експериментално първолаци с немски

40 деца избрали да ходят на лятно училище, вместо да скучаят вкъщи

40 деца са избрали да ходят на лятно училище през ваканцията, вместо са скучаят сами вкъщи.
40 деца са избрали да ходят на лятно училище през ваканцията, вместо са скучаят сами вкъщи.

Еко класна стая на открито ще посрещне наесен децата на ОУ “Кочо Честеменски”. В първите дни от ваканцията започна реализацията на проекта, който училището спечелил по националната кампания “За чиста околна среда” на Министерството на околната среда. Децата ще седят на амфитеатрално разположени бетонни пейки, а за учителя е предвидена бяла дъска. За писане са отредени три бетонни маси.

“Класната стая е за 24 деца, за да могат да се провеждат регулярните часове по човека и природата. Встрани ще изградим съоръжения за игра. Ще има също велоергометър и шах”, обяснява директорът Елена Налбантова. Учениците ще могат да наблюдават с бинокъл, а накрая ще съставят книга под заглавие “Птиците разказват”. Това е втори проект към Министерството на околната среда, който училището печели. Преди няколко години децата засаждаха цветя, отглеждаха билки и правиха хербарии, а накрая издадоха книга “Растенията разказват”.

Наесен училището ще приеме първия клас със засилено изучаване на немски език. Миналата година експериментално бе разкрита половин паралелка, но тази година повече родители са изявили желание и е формирана цяла. Първолаците ще учат езика под формата на игри. Така е и в останалите две паралелки с разширено изучаване на английски. За една от тях ще бъде обзаведена класна стая по британски модел без подиум за учителя. Децата ще седят на само на чиновете, но и по земята, а всеки ъгъл от класната стая ще е за работа по групи.

Децата сами са изработили табло със своите права и задължения в клас.
Децата сами са изработили табло със своите права и задължения в клас.

Въпреки че е ваканция, в момента на училище ходят 40 деца. Без да са изоставащи и да имат нужда да наваксват с уроците. Налбантова обявила на родителите, че който няма къде да ги оставя в първия месец от лятната почивка, може да ги праща за целия ден в училище. Съвсем безплатно. Децата играят заедно и четат книгите от списъка за ваканцията.

В края на учебната година ръководството на училището направило анкета с идеята да разбере дали възпитаниците му са щастливи и идват ли с радост в клас. 80 на сто от горен курс отговорили утвърдително. А 99% от децата в подготвителна група и началните класове изобщо не искали да си тръгват.

“Това е моята цел – децата да идват усмихнати и с желание, а не напрегнати, със страх и досада. Значи сме на прав път”, казва Елена Налбантова.

Така изглежда учителската стая, в която има дори кухненски бокс за кафе и вода.
Така изглежда учителската стая, в която има дори кухненски бокс за кафе и вода.