Шеста детска градина с две групи се присъедини към пилотните пет. Общият брой на децата стигна 500

DSCF1817

Какви са резултатите една година след въвеждането на метода Монтесори в пет пилотни детски градини ще отчита община Пловдив. До края на месеца ще бъде отчетен напредъкът и проблемите, които учителите срещат, както и отношението на родителите, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Днес, заедно с кмета Иван Тотев, той се срещна с екипа на ДГ “Марица”, която се присъединява към семейството на Монтесори детските градини. От новата учебна година в нея ще се обучават две групи по метода – една първа и една втора.

Точно преди една година бе даден старт на проекта, който предвижда поетапно разширяване на групите и забавачките, внедряващи новия модел на възпитание и предучилищно образование. Интересът от страна на родителите е огромен, затова се е наложило в една група да бъдат приети 28, вместо регламентираните 24 деца. Така общият брой на малчуганите стига 500.

Има изключителни резултати, промяната е видима между Монтесори и конвенционална група, категорични са преподавателите.

Между 10 и11 000 лева инвестира община Пловдив за въвеждането на новата система в една група, каза Стоянов и поясни, че само толкова струва специфичното оборудване. Отделно общината заплаща по 800 лева за обучението на един педагог. По думите му  общата инвестиция надхвърля 100 000 лева на година.

Има амбиция в края на следващата година две или три градини в Пловдив да бъдат с изцяло обучен персонал и да подготвят децата от първа до четвърта група, затваряйки цикъла. По тази система децата играейки работят, а работейки придобиват знания и умения. Самата среда, чрез триизмерни материали, подтиква детето да развива важни знания и умения, както и фината моторика. Учителите са само преки наблюдатели, които подкрепят децата, когато те имат нужда и изявят желание.

„Четох много за метода, затова реших да запиша дъщеря ми в такава група. И аз ще се уча наравно с нея”, сподели Гюнар Мюмюн – майка на 3-годишната Ирен Стоянова от ДГ „Марица”.