Таня Козалиева от НЧ „Захари Стоянов-1984“ бе отличена на виртуална церемония в Националната класация за дигитални учителски блог решения

Златна купа от еврокомисаря Мария Габриел получи пловдивският преподавател Таня Козалиева, която се нареди сред победителите във втората Национална класация за дигитални учителски блог решения „DIGITAL-TEACH BLOGS BG 2021“. Тя спечели приза в категория „Идентичност в образователните практики“. Наградата на общо петте отличени в различните категории бе връчена от еврокомисаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта на официална онлайн церемония.

Таня Козалиева не е училищен педагог, а води клуб по програмиране към читалище „Захари Стоянов-1984“, където работи с деца от начален етап на ОУ „Драган Манчов“ и ОУ „Васил Петлешков“.

„Наградата е признание за труда, всеотдайността, упоритостта, идеите на учителите, полагащи усилия знанието да стигне до всеки един ученик, включително с нови методи на преподаване. Цифровите технологии заемат важно място в учебния процес. Те никога няма да могат да заместят преподавателите, но могат да бъдат източник на възможности и решения. Вярвам, че технологиите в ръцете на добре подготвен учител могат да преобразят учебния процес“, написа Мария Габриел на профила си във Фейсбук след награждаването.

Таня Козалиева работи в IT компания, но паралелно с това води обучение на ученици от 1 до 4 клас, като описва идеите и подходите си, програмираните игри и практически занимания в блог. Идеята е нейният опит и ресурси да стигнат до по-голяма аудитория и до учителите, които работят в клас.

„В момента основната част от времето ми е ангажирано с грижи за моя малък син, но не съм прекъснала заниманията си с децата. Треньор съм и по роботика. Кандидатствах по програмата „Роботика за България“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“, която цели да стимулира интереса на ученици между 10 и 16 години към науката и технологиите“, пояснява Козалиева. Програмата подкрепя мотивирани учители да изградят отбор по роботика там, където преподават, като за целта осигурява оборудване, обучение и възможност за участие в състезания.

Събуждането на интереса на децата от ранна възраст да бъдат не просто консуматори на технологиите, но и изобретатели и създатели, е основен мотив за възникването и основаването на блога. В края на изминалата година в него има 57 активни статии. Общият брой на посещенията за 2021 г. е 12,5 хиляди.

“Всяко поколение расте в специфично време, носещо типичните белези. Неслучайно сегашните деца са наричани „дигитални“. Аз получих първия си компютър едва тогава, когато можех сама да си го купя, т.е детството ми бе „чисто“ откъм дигитални изкушения, катo изключим конзолата с играта Тетрис и тази на Nintendo с култовия Super Mario. Днес обаче децата са не само заобиколени от дигитални устройства, те живеят в тях. И е напълно естествено родителите да търсят начини да въведат баланс в ежедневните им навици. Този баланс не е задължително да бъде свързан със забрана за ползване на екранни устройства, напротив – балансът идва и от умението на децата да ползват устройствата за своето развитие и в умението да превърнат времето си пред екраните в активно време. Това се опитвам да правя и аз в моите часове”, казва Таня.