Евгени (крайният вдясно) и останалите български състезатели и ръководители.

11-класникът е част от българския национален отбор, който завоюва също злато и бронз на престижното състезание в Прага и Братислава

Евгени (крайният вдясно) заедно с останалите български състезатели и ръководителите на отбора.

Със сребърен медал се завръща днес от Международната олимпиада по химия 11-класникът от Английската гимназия Евгени Стателов. Бъдещият зрелостник бе част от българския национален отбор, който се представи повече от успешно на 50-ото юбилейно издание на най-голямото международно състезание по химия, което се проведе в Прага и Братислава. Двете локации бяха избрани, за да се даде препратка към началото на традицията, когато преди половин век в Чехословакия е поставено началото на олимпиадата.

В края на април Евгени завоюва сребърен медал и специална награда в практическия кръг на Менделеевата олимпиада по химия в Беларус. Миналата година се завърна с бронз от XV-та олимпиада на Европейския съюз по природни науки EUSO 2017, която се проведе в Копенхаген.

В надпреварата изминалата седмица сили мериха над 300 ученици. Нашите участници донесоха пълен комплект от златен, сребърен и бронзов медали. Дванадесетокласникът от Софийската математическа гимназия Петър Христов е носител на златото за втора поредна година. Камен Петров от 11 клас Националната природо-математическа гимназия е носител на бронза.

На церемонията по закриването са присъствали президентите на Чехия и Словакия, а щафетата е била предадена на Франция, които ще бъдат домакин на олимпиадата догодина.

Престижното състезание традиционно се състои от две  части – теоретична и лабораторно-практическа. Олимпиадата се провежда за първи път през 1968 г., а България е редовен участник още от следващата година. Участниците в българския национален отбор са четирима на брой и се избират измежду най-добре класираните участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.