„Back to school” или да запознаем учениците с Европейския съюз

Третокурсничката по право и бивш възпитаник на Руската Ана Петрова вече е част от Младежки екип „Европа”

DSCF8406

Кои са институциите на Европейския съюз и какви са техните функции. Какви възможности дава Европейският младежки портал, където може да се намери информация  различни конкурси и състезания. Това презентира пред ученици от Евроклуба на ЕГ „Иван Вазов” третокурсничката по право в Софийския университет Ана Петрова. Бившата възпитаничка на Руската се върна в училище, но вече като част от  Младежки екип „Европа” към представителството на Европейската комисия в България.

„Ние сме презентатори на европейски теми. Идеята е като млади хора, които се интересуват от теми за ЕС, които са запознати с институциите и тяхното функциониране, да се върнем в училище чрез инициативата „Back to school” и да зинформираме гимназистите за онова, което сме научили, да им дадем актуална информация за програма Еразъм плюс, да им представим възможностите за реализация”, обяснява Ана Петрова.

Тя е сред  двадесетимата студенти, които членуват в Младежкия екип. Любопитството й е провокирано за първи път в училищния евроклуб, в който е била активен член. Вече како студент и бъдещ юрист се запознава в детайли и с правото на ЕС, което още повече я запалва и така се озовава в Младежки екип „Европа”.  Явила се на конкурс , а знанията и идеи й за ЕС впечатлили комисията и така се озовала в екипа. Младежите минават обучения в представителството на Европейската комисия в София и Брюксел. Заедно с това Ана е и вицепрезидент на Българската асоциация на студентите по право.

Преди месец обучавала учители, за да имат актуална информация по темата. Участва в инициативи, посветени на 9 май, на Деня на езиците, Европейската нощ на литературата. Екипът участваме в информационни турнета по училища и институции, като основната връзка са Евроклубовете.