В ОУ "Райна Княгиня" днес бяха тестувани 23-ма педагози.

Половината от анкетираните заявяват, че биха стачкували, ако това бъде въведено за гилдията, показват резултатите от национално допитване на синдикат „Образование“

91,5 на сто от учителите са твърдо против задължителното ваксиниране за всички в България, а 93,7% казват категорично „не“ на имунизацията срещу КОВИД под строй за работещите в просветната сфера. Това показват резултатите от национално проучване на синдикат „Образование“ относно кампанията за ваксинация в страната, и в частност към учителите. В него са участвали 17 247 респонденти, като от тях 82.3% жени,17.75 мъже, а 66.1% работят в сферата на образованието.

41.1% от запитаните са отговорили, че са ваксинирани, а 9.6% все още се колебаят дали да го направят.

Оказва се, че допълнителният платен отпуск, договорен от социалните партньори са педагозите, които се имунизират, не са стимул. 95.1% са категорични, че не е биха го направили за два дни повече. 93% няма да се ваксинират дори и за 500 лева финансов бонус.

Във връзка с евентуално въвеждане на задължително ваксиниране за учители, 51.2% от респондентите заявяват, че ще участват в стачка срещу, а 34% биха участвали в протести.

75.9% биха поискали оставката на президент или премиер, ако се въведе задължително ваксиниране за учители. Според 95% от анкетираните евентуално задължително ваксиниране на лекари и учители е политическо решение, кореспондиращо с безумие.

Всеки трети отговаря, че държавата трябва да осигури безплатни ежемесечни тестове за антитела на учители, а 9.3% смятат, че само ваксините носят имунитет.

Според анализа на синдиката българските учители са с най-голям процент ваксинирани (41%) l сравнение с останалите граждани, като средната статистика за страната е 19%.

Друго проучване показва също, че българските учители, вследствие на прекомерния стрес и професионалното изгаряне, страдат от професионални заболявания – онкологични, сърдечно-съдови, на двигателната и опорната система, алергии. Затова и много от личните лекари съветвали да не се избързва с ваксините при подобен тип заболявания.

Синдикат “Образование“ настоява за деполитизация на мерките и решенията за затваряне на образователни институции.

„Нека българските ученици да не бъдат отново големите потърпевши от политическите решения за повсеместно затваряне на училища и детски градини. Нека преминаваме в дистанционно обучение при 30% болни ученици и учители и след месец да направим всичко възможно учебната година да започне присъствено“, призовава лидерът Юлиян Петров.