Пет от тях са в Асеновград. В 56 от общо 97 учебни заведения в региона има заразени или карантинирани, сочат данните на РУО

Девет училища от областта са получили разрешение от образователния министър за обучение изцяло в електронна среда. Пет от тях са в Асеновград – ОУ „Петко Каравелов“, ОУ „Никола Вапцаров“ и трите професионални гимназии. Очаква се днес да се вземе решение за СУ „Княз Борис I“. В СУ „Проф. Асен Златаров“ в Първомай също продължават обучението си от разстояние в електронна среда.

В Пловдив онлайн обучение се провежда в СУ „Черноризец Храбър“ и Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Едно училище в Карлово също продължава онлайн и това е СУ „Христо Проданов“.

Припомняме, че учители от Асеновград изпратиха писмо до здравния министър, в което настояват обучението за всички да продължи в дигитална среда.

Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова уточни, че и към момента действа заповед, която регламентира при над 15% ученици или учители с установен Covid-19 или грипоподобни симптоми, училището автоматично да преминава към обучение в електронна среда. Другата възможност е с мотивирано искане до министъра на образованието. Във всеки един момент това може да се случи след решение на педагогическия и обществения съвет на съответното училище, без да е посочен изрично процент на заболели.

От днес учениците от 5 до 12 клас се завръщат по график в училище. От общо 97 училища в областта, заразени или карантинирани има в 56 от тях. Графиците се направени така, че да се отчетат локалните фактори, но присъствието ще е между 30 и 50 процента, за да няма струпване.

Киркова отправя апел към директоирите да разрешават платен отпуск на всеки учител, който поиска такъв, и да се възползват от банката с кадри, за да обезпечат учебния процес.