Домакин на 54-тото издание на състезанието на знаещите от клуб „Квант“ е пловдивският филиал на Техническия университет, който обявява и Ден на отворените врати на 22 април

Девет ученически отбора ще премерят знания на Празника на науката, който ще се проведе на 22 април в пловдивския филиал на Техническия университет. 54-тото издание на състезанието на знаещите на клуб „Квант“ с научен ръководител Васил Базелков започва в 14 часа. Участниците ще отговарят на въпроси от областите физика, механика, химия, астрономия, термодинамика и оптика. Част от задачите са експериментални, като опитите се правят на живо пред публиката. В полуфиналния кръг участие ще вземат трите отбора, събрали най-много точки на предварителните елиминации. А на финала ще се състезават най-добрите два тима.

Четири от отборите, които се включват в състезанието тази година, са от ОМГ “Акад. Кирил Попов“, два – от ЕГ “Пловдив“ и по един от СУ “Константин-Кирил Филосов“, ЕГ „Иван Вазов“ – Смолян и ППМГ “Васил Левски“ – Смолян.

“Квант“ е единственият в страната ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003 г. от учителя по физика Васил Базелков в пловдивския филиал на Техническия университет, а идеята му е да покаже на младите хора забавното и интересното от света на науката. Вече 20 години преподавателят и неговите възпитаници разгадават тайните на физиката, химията и технологиите с помощта на опити, експерименти, астрономически наблюдения и логически задачи.

В същия ден във филиала на ТУ ще се проведе Ден на отворените врати. Проявите започват в 10 часа, когато всички желаещи ще могат да разгледат част от лабораториите и учебните зали и да се запознаят с актуалните специалности във висшето учебно заведение. Предвидени са демонстрации на дронове и роботи, както и атрактивни танцови изпълнения.