Белгия става предпочитана дестинация, интересът към САЩ се засилва, отчитат организаторите на форум „Световно образование“

Ръстът на ранните заявки за следване в Холандия през следващата академична година е над 80%, съобщиха от фирма „Интеграл“ – организатор на форума „Световно образование“, който тази есен се провежда за 42 път. В Пловдив ще се състои на 11. октомври в гранд-хотел “Пловдив” от 10 до 17 часа. Данните са от вече проведения виртуален формат на изложението през септември. Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили догодина, са Компютърни науки, Бизнес и мениджмънт, Гейм дизайн, Анимация, Психология. Дестинацията запълни нишата, която се отвори след Брекзит и отпадането на студентските заеми във Великобритания.

В листата на топ три най-търсени дестинации за висше образование в чужбина са Нидерландия, Германия и Великобритания, като само една четвърт от кандидатите фиксират избора си върху една държава.

Другата изгряваща дестинация е Белгия. Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, както и предлаганите програми на английски език като Медии и комуникации, Компютърни науки, Бизнес и Икономика, Туризъм.

След Брекзит се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщават от „Интеграл“. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво.

Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната, съобщи Николай Христанов, консултант за висше образование в „Интеграл“. В момента в Харвард учат 25 българи, сочи публичната справка на световноизвестния университет.

„Първото, което казваме задължително на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард е, че това е една много взискателна задача! Само за сведение – за 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000“, допълни Христанов. Кандидатстването и приемът се осъществяват на база документи, като Харвард е част от университетите, за които отпадна изискването кандидатите да предоставят документ за успешно положен SAT в следствие на пандемията. Идеалният кандидат за Харвард трябва да има отличен академичен профил, активно участие в качествени училищни и извънкласни проекти, мотивация, отдаденост, целеустременост.

Около 50 на сто от регистрираните участници в онлайн изложението в средата на септември посочват интерес само към една специалност. Предпочитанията като направления обаче показват едни и същи тенденции, независимо дали интересуващите се са в 10., 11. или 12. клас. Най-висок е интересът към специалност Бизнес, икономика и финанси, следвана от Компютърни науки и информационни технологии на второ място и Изкуство и дизайн на трето място. В топ 10 са още: Медии и комуникации, Хуманитарни науки, Политика и международни отношения, Инженерни и природни науки, Математика, Право, Туризъм. Съществува интерес и към специалности като Mедицина, Eзик и литература. Повяват се и нови предпочитания, които са отсъствали досега като Физиотерапия, Музика и вокално пеене, Обработка и технология на храните.

По традиция най-много пловдивски ученици кандидатстват ЕГ „Пловдив“, ЕГ „Иван Вазов“, Национална търговска гимназия, Математическа гимназия.

По време на изложенията в София и страната, освен възможностите за директни срещи с университетите и средните училища, които ще участват, е предвидена съпътстваща програма от семинари за определени дестинации и по теми, актуални за кандидат студентите и техните родители.

Предварителната регистрация за участие в изложенията в София, Пловдив, Варна и Бургас се извършва на https://www.world-education.eu/. За спокойствието на посетителите са предприети всички необходими противоепидемични мерки.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.