Белгия става предпочитана дестинация, интересът към САЩ се засилва, отчитат организаторите на форум „Световно образование“

Ръстът на ранните заявки за следване в Холандия през следващата академична година е над 80%, съобщиха от фирма „Интеграл“ – организатор на форума „Световно образование“, който тази есен се провежда за 42 път. В Пловдив ще се състои на 11. октомври в гранд-хотел “Пловдив” от 10 до 17 часа. Данните са от вече проведения виртуален формат на изложението през септември. Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили догодина, са Компютърни науки, Бизнес и мениджмънт, Гейм дизайн, Анимация, Психология. Дестинацията запълни нишата, която се отвори след Брекзит и отпадането на студентските заеми във Великобритания.

В листата на топ три най-търсени дестинации за висше образование в чужбина са Нидерландия, Германия и Великобритания, като само една четвърт от кандидатите фиксират избора си върху една държава.

Другата изгряваща дестинация е Белгия. Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, както и предлаганите програми на английски език като Медии и комуникации, Компютърни науки, Бизнес и Икономика, Туризъм.

След Брекзит се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщават от „Интеграл“. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво.

Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната, съобщи Николай Христанов, консултант за висше образование в „Интеграл“. В момента в Харвард учат 25 българи, сочи публичната справка на световноизвестния университет.

„Първото, което казваме задължително на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард е, че това е една много взискателна задача! Само за сведение – за 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000“, допълни Христанов. Кандидатстването и приемът се осъществяват на база документи, като Харвард е част от университетите, за които отпадна изискването кандидатите да предоставят документ за успешно положен SAT в следствие на пандемията. Идеалният кандидат за Харвард трябва да има отличен академичен профил, активно участие в качествени училищни и извънкласни проекти, мотивация, отдаденост, целеустременост.

Около 50 на сто от регистрираните участници в онлайн изложението в средата на септември посочват интерес само към една специалност. Предпочитанията като направления обаче показват едни и същи тенденции, независимо дали интересуващите се са в 10., 11. или 12. клас. Най-висок е интересът към специалност Бизнес, икономика и финанси, следвана от Компютърни науки и информационни технологии на второ място и Изкуство и дизайн на трето място. В топ 10 са още: Медии и комуникации, Хуманитарни науки, Политика и международни отношения, Инженерни и природни науки, Математика, Право, Туризъм. Съществува интерес и към специалности като Mедицина, Eзик и литература. Повяват се и нови предпочитания, които са отсъствали досега като Физиотерапия, Музика и вокално пеене, Обработка и технология на храните.

По традиция най-много пловдивски ученици кандидатстват ЕГ „Пловдив“, ЕГ „Иван Вазов“, Национална търговска гимназия, Математическа гимназия.

По време на изложенията в София и страната, освен възможностите за директни срещи с университетите и средните училища, които ще участват, е предвидена съпътстваща програма от семинари за определени дестинации и по теми, актуални за кандидат студентите и техните родители.

Предварителната регистрация за участие в изложенията в София, Пловдив, Варна и Бургас се извършва на https://www.world-education.eu/. За спокойствието на посетителите са предприети всички необходими противоепидемични мерки.