“Ние бяхме глагола, а вие – неделимата представка”, обобщиха изтощителните пет години подготовка и благодариха на учителите си абитуриентите

80 зрелостници от ЕГ „Пловдив” получиха немска езикова диплома на церемония в Конгресния център на панаира тази вечер. Абитуриентите, успешно издържали писмения и устния изпит за DSD, бяха главни действащи лица на днешния празник, в който благодариха на учителите си по немски за „казармата, през която са минали, но пък тя ги превърнала в армия”. 12-класниците от немските паралелки увериха родителите си и гостите на церемонията, че никак не е лесно да се изкарат пет години в тази гимназия, но стъпка по стъпка стигнали до заветната цел.

„Ние бяхме глагола, а вие – неделимата представка”, обърна се към преподавателя си Милоздрава Генова 12 а клас. От 12 б благодариха на Даниела Николова, че „въпреки дървените глави”, успяла да запали искрата и да ги накара да повярват, че немският език е съкровище. „Не е сън да ви се размине”, цитираха учителите по чуждия език учениците от 12 в. Те не скриха, че в началото гледали с неразбиращи погледи, а едно от първите неща, които им се наложило да научат, била песента за цветовете. Абитуриентите се върнаха в годините назад и с усмивка си припомниха 40-те нови думи, които трябвало да напишат по 40 пъти за домашна още през първия си ден в гимназията. Бурни аплодисменти получиха Светла Василева, Светла Иванова и Катя Главчева, които успешно ги довели до DSD дипломата. „Въпреки всички немски изтезания, през които преминахме, сме ви благодарни”, признаха щастливите абитуриенти.

Поздравление за усърдието да получат второ ниво езикова диплома отправи методистът от немското посолство Ингрид Вендлер, която се включи в раздаването на свидетелствата.

„Да се учи език коства труд, търпение и нерви. Трябва интелигентност, дисциплина и издръжливост. Езиковите гимназии играят важна роля за реализиране на мотото на Европейска столица на културата 2019 – Заедно, отварят врати към други култури. В днешния глобален свят езиковите знания са по-важни от всякога за успешната реализация”, обърна се към 12-класниците Вендлер и пожела попътен вятър.

Борис Пейчинов, получил най-високия резултат на DSD изпитите, е номиниран за пълна стипендия към Немската служба за академичен обмен. Ако бъде одобрен и получи подкрепа, той възнамерява да учи „Икономическо право” в Берлин.

Борис Пейчинов и Евгени Стателов с преподавателя си по немски Катя Главчева