Сребърни медалисти в групите за 4 и 5 клас са Александър Цветков и Виктор Точев от ЧСУ „Дружба“. България е отборен победител във възрастова категория 3-6 клас

Пловдивската шестокласничка Димана Праматарова бе обявена за абсолютен шампион на Международния финал на Американската математическа лига – Флорида, с президент Тим Сандърс. Ученичката от Математическата гимназия спечели престижната титла на световния форум след четири изключително трудни кръга за време. На финала тя трябвало да се справи с 80 задачи само за 10 минути. Самото състезание продължило повече от 4 часа. Димана победила и в допълнителния блиц с математически таланти от Индонезия и Казахстан, в който печели най-бързият, решил сложна задача за 45 секунди.

Второ и трето място във възрастовата група за 6 клас също заеха български деца – Сияна Павлова от Първа частна математическа гимназия в столицата и Васил Стойков от ОУ „Душо Хаджидеков“. И трите деца са възпитаници на пловдивската “Академия XXI век”.

Наши представители са в челната тройка и за 5-и клас. Сребърния медал спечели Виктор Точев от ЧСУ „Дружба“, а на първо и трето място се наредиха софийските ученици Мария Касия Петрова и Борис Ангелов.

ЧСУ „Дружба“ има още един сребърен медалист и това е Александър Цветков, който зае престижното второ място в категорията за 4 клас.

Българите печелят и отборното състезание 3-6 клас.

Децата, класирани за този голям финал, са определени след предварителен национален кръг. Догодина Димана и останалите призьори са поканени от самия президент на Лигата Тим Сандърс да представят страната ни във Флорида.

Състезанието на Американската математическа лига стартира през 1976 г. с цел  да се организира надпревара за най-изявените ученици по математика  в националните гимназии. То е предназначено основно за ученици от гимназиална възраст, но някои изключителни прогимназиални таланти изпъкват всяка година. Зрелостници също имат право да участват. Състезанието добива популярност през годините и се провежда като международно. Годишно ARML организира надпревари, в които участват повече от 30 000 ученици от цял свят.

Състезателните теми изискват прилагане на стратегии за решаване на задачи и включват казуси от области като теория на числата, статистика, вероятности, комбинаторика, алгебра, геометрия.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.