Библиотеката на читалище „Съвременник“ събира в изложба пъзелите със забележителности от града под тепетата

6000 частици от Пловдив, 816 ученици, 8 училища, 2 читалища, и изложба – това е равносметката от проекта “Частици от Пловдив”, реализиран от читалище “Димитър Благоев” по проект на Фондация “Пловдив 2019″. Днес е последното събитие, с което официално се поставя финалът, а именно изложба на пъзелите със забележителности от града под тепетата в библиотеката на читалище “Съвременник”.

През месец май бяха направени снимки на културно-исторически и архитектурни забележителности от Пловдив, от които бяха изработени 50 пъзела. Всеки пъзел съдържа от 120 части, т.е. общо 6000 частици от Пловдив.

В продължение на няколко месеца петима доброволци организираха подреждане на пъзели под формата на образователна игра в училища в Пловдив и областта за учениците от първи до седми клас. Читалище “Съвременник” бе домакин на състезание за историята на града. През септември екипът по проекта посети ОУ “Пенчо Славейков“ в Столипиново, а през октомври  занимания се проведоха с ученици в ОУ “Райна Княгиня“ и СУ “Васил Левски” в село Маноле. През ноември в образователните игри се включиха ОУ “Гео Милев”, СУ “Патриарх Евтимий“, СУ “Черноризец Храбър“.

“Радваме се, че предизвикахме такъв интерес у децата, че ги накарахме да говорят за Пловдив и ги стимулирахме да посещават нови, непознати за тях места от града ни, да се вглеждат повече в неговите архитектурни и културни ценности”, обясни Вера Аврионова – координатор на проекта. Тя допълни, че макар проектът да приключва, частиците от Пловдив ще продължат да “обикалят” из града.