Библиотеката на читалище „Съвременник“ събира в изложба пъзелите със забележителности от града под тепетата

6000 частици от Пловдив, 816 ученици, 8 училища, 2 читалища, и изложба – това е равносметката от проекта “Частици от Пловдив”, реализиран от читалище “Димитър Благоев” по проект на Фондация “Пловдив 2019″. Днес е последното събитие, с което официално се поставя финалът, а именно изложба на пъзелите със забележителности от града под тепетата в библиотеката на читалище “Съвременник”.

През месец май бяха направени снимки на културно-исторически и архитектурни забележителности от Пловдив, от които бяха изработени 50 пъзела. Всеки пъзел съдържа от 120 части, т.е. общо 6000 частици от Пловдив.

В продължение на няколко месеца петима доброволци организираха подреждане на пъзели под формата на образователна игра в училища в Пловдив и областта за учениците от първи до седми клас. Читалище “Съвременник” бе домакин на състезание за историята на града. През септември екипът по проекта посети ОУ “Пенчо Славейков“ в Столипиново, а през октомври  занимания се проведоха с ученици в ОУ “Райна Княгиня“ и СУ “Васил Левски” в село Маноле. През ноември в образователните игри се включиха ОУ “Гео Милев”, СУ “Патриарх Евтимий“, СУ “Черноризец Храбър“.

“Радваме се, че предизвикахме такъв интерес у децата, че ги накарахме да говорят за Пловдив и ги стимулирахме да посещават нови, непознати за тях места от града ни, да се вглеждат повече в неговите архитектурни и културни ценности”, обясни Вера Аврионова – координатор на проекта. Тя допълни, че макар проектът да приключва, частиците от Пловдив ще продължат да “обикалят” из града.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.