Ученици от Художествената гимназия рисуват стенописната композиция за СУ „Св. Седмочисленици” с творци от Кения и Англия по международен проект

Стенописна композиция с размер 8х8 метра на тема “Екология и защита на природата” грейна на фасадата на СУ „Св. Седмочисленици”. Творението е дело на ученици от специалност “Стенопис” на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” и се реализира в рамките на международен проект “CULPEER 4 change”. Партньор на пловдивската гимназия е сдружение “Активна подкрепа за креативност”, а Община Пловдив подкрепя инициативата.

Дипломантките Габриела Радулова и Виктория Прустова работят по проекта със съученичките си Калина Колева и Нели Шикова от 11 клас. Най-малкият участник е 9-класничката Ваня Пандърска, която заслужено била включена в екипа.

„Момичетата рисуват за първи път със спрейове и се надявам по този начин да опознаят нови стенописни материали и техники”, казва преподавателят им Атанас Камешев.

Наред с пловдивските таланти, спрейовете грабнаха и две чуждестранни авторки. Това са художничките Фейт Атиено от Кения и англичанката Сара. Те са в града под тепетата вече две седмици, за да работят върху композицията.

Паното насочва вниманието на публиката към екологичните проблеми на съвремието. Жената символизира природата и връзката й с човека. Цветята и птицата са символ на красота, младост, ново начало и на непрекъснатия кръговрат на природните сили, обясняват младите творци.

Официалното откриване ще бъде на 29 октомври от 17:30 ч. в двора на училището.