OLYMPUS DIGITAL CAMERA

За втора поредна Езикова гимназия „Иван Вазов“ отбеляза нетрадиционно 1 ноември със състезание в градска среда

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Да намерят най-краткия път до паметника на автора на „Записки по българските въстания”. Това беше една от задачите, която получиха осмокласници от ЕГ „Иван Вазов”, участници в състезанието „Празнични уроци по родолюбие”. Навръх Деня на будителите учениците доброволно се включиха в нетрадиционната надпревара, организирана от Ученическия парламент. Допълнителният ориентир към първата група бе, че паметникът се намира в парково пространство, започващо от улица, която носи името на друг известен българин и книгоиздател, който е бил кмет на града ни в периода 1897-1899 година.

За втора година учениците от Езикова гимназия „Иван Вазов“ – град Пловдив, отбелязаха Деня на будителите нетрадиционно в градска среда. Доброволци от Ученическия парламент и техни съмишленици – учителите Гергана Стефанова, Мая Кюлевчиева, Теодора Пампулова и Илко Василев, посрещнаха в празничната сутрин отборите на паралелките от осми клас на гимназията на изходните пунктове на надпреварата.

За всеки екип имаше подготвени интересни задачи, чиито правилни отговори бележеха точки от маршрута на състезателите – паметници на видни исторически личности.  В състезателна и забавна атмосфера участниците в надпреварата посетиха паметниците на – Съединението, Иван Вазов, Захари Стоянов, Стефан Стамболов и Христо Ботев. Отговаряйки на задачите, подготвени от организаторите, учениците научиха интересни подробности за бележитите исторически личности и за историята на града ни.

Нетрадиционният начин за отбелязване на празника допадна на осмокласниците, които бяха доволни, че са посветили част от първия ваканционен ден на това полезно и забавно начинание, в което всички се чувстваха победители, защото показаха, че не са безразлични към историята и предците ни.