Талантите от НУМТИ „Добрин Петков” Борис Биков, Борис Петков и Николай Маринов покориха белия роял на площада пред общината за старта на Есенния салон на изкуствата

Те са само на 7, но вече имат награди от Детския музикален фестивал „Мишо Тодоров” и от франкофонския „Златен ключ”. В таланта им се увери снощи и пловдивската публика, която се събра край белия роял на площада пред общината за откриващото събитие на Есенния салон на изкуствата. В първия ден на септември по традиция Пловдив дава началото на поредицата културни събития и фестивали. Тризначките от Музикалното училище Мария, Михаела и Петралия събраха аплодисментите на многобройните зрители, с „Рагтайм за картофа”. Дъщерите на небезизвестния адвокат Михаил Екимджиев се изявяват като клавирно трио. Третокласничката Петралия седна на рояла, Михаела нагласи виолончелото, а Мария – цигулката, за да изпълнят менует на Хайдн. Насядали по земята деца, на една ръка разстояние от облечените в ефирни сценични рокли изпълнителки, слушаха в захлас младите дарования, които стартираха концерта от поредицата „Есенни истории с роял”.

Главната на Пловдив се превърна в огромна музикална сцена и стотици се насладиха на изпълненията на утвърдени и млади инструменталисти и певци. На площад „Стефан Стамболов” се изявиха лауреати на международни и национални конкурси от НУМТИ.

Момчето, свирило на рояла на Елтън Джон, в Златната зала във Виена и спечелило първа награда от „Гранд прайз виртуозо”, покори публиката с изпълнения на Бах и Рахманинов. 14-годишният Борис Биков се готви за конкурси в Ница и Римини. 12-класникът Борис Петков , който е написал авторска композиция за патрона на училището Добрин Петков, покори рояла с творби на Шуман и Григ. Само през тази година е спечелил първа награда на международен форум в Бурса, свирил е в Моцарт Хаус, а сега се готви за Националния Бахов конкурс. И тъй като ще е зрелостник, амбициите му са да усъвършенства таланта си във Виена или в „Джулиърд скуул”.

Уникалния шанс да попадне сред участниците в майсторския клас на прочутия музикант и педагог Дмитрий Башкиров се отдал на 11-класника Николай Маринов. Една от големите надежди на Музикалното училище под тепетата за пореден път доказа колко е талантлив и какво невероятно сценични присъствие притежава с изпълнението си под открито небе на творби на Чайковски, Скрябин и Панчо Владигеров. Ники е щастлив, че има сертификат от корифея на руската клавирна школа. Предстои му концерт в Българския културен институт в Париж, в Швейцария и участие на конкурс в Болоня.

На сцената в Цар-Симеонова градина свириха Мичо Димитров – цигулка и Ирен  Капеловска – роял.  Георги Черкин завладя  третата сцена пред стълбите на „Каменица“ , а на Римския стадион бе Гала концертът на солистите на Държавна опера Пловдив  Мариана Панова, Станислава Момекова, Георги Султанов. На рояла ще свири Ния Недкова.

Джаз музикантите от „Братанов трио” свириха в „Капана”.