Деца и родители извиха огромна опашка от ранни зори на площад „Стефан Стамболов” в подкрепа на кампанията

С шест чувала, пълни с пластмасови бутилки, найлонови торбички и хартия, пристигна рано тази сутрин в центъра на града 8-годишният Стефан. Ученикът от ОУ „Драган Манчов” бе сред първите, който предаде отпадъци за рециклиране на пункта „Книги за кмет”. От ранни зори деца и родители извика огромна опашка на площад „Стефан Стамболов” в подкрепа на кампанията.  Инициативата тази година съвпадна с празника на Светите братя Кирил и Методий.

Стефан е основният двигател да събираме разделно отпадъците вкъщи. Дори някой от семейството да забрави кое къде се изхвърля, той напомня, похвали го майка му. В училище класът на Стефчо участвал в кампанията за пластмасови капачки за набиране на средства за кувьози за неонатологичните отделения. Срещу предадените днес отпадъци второкласникът се сдоби с две книги – „Моите пари” на Джери Бейли и „Изгубеният плаж” на Петя Евлогиева.

За всеки килограм пластмасови отпадъци участниците получаваха талон за една хартиена или две електронни книги от онлайн книжарницата. За да могат повече хора да се включат в кампанията, всеки участник имаше право на максимум два талона за книги и един за отстъпка на продукти, щадящи природата, от магазини „Кауфланд”, независимо от предаденото количество пластмаса.

Шестокласничката от СУ „Св. Седмочисленици” Александра Праматарова станала рано в почивния ден, за да хване автобус от „Тракия” до центъра и да донесе две торби с бутилки. От щанда с книги тя си избра „Любимите въпроси на Ники Кънчев”. До Алекс на опашката бяха Йоана Хаджиева от СУ „Паисий Хилендарски” и четвъртокласничката Велина от ОУ „Кочо Честеменски”. И двете момичета бяха придружавани от майките си, които им помагаха с носенето на чувалите.

От първото издание на „Книги за смет“ през 2013 г. досега в резултат на кампанията в страната са рециклирани над 55 тона пластмасови отпадъци и са раздадени десетки хиляди книги. Миналата година участниците в събитието в Пловдив отчетоха най-добър резултат, което отреди на града първото място в символичната надпревара.