Пианистката от Музикалното училище бе отличена и като изключителен млад талант, получи покана да свири на награждаването в Залцбург

С първа награда от поредното издание на Международния конкурс „Grand Prize Virtuoso” – Залцбург, бе удостоена 8-годишната пианистка от Музикалното училище Хрисиана Савова. Талантливата изпълнителка получи и специалната награда „Изключителен млад талант”, която се присъжда по препоръка на артистичния директор на конкурса за изпълнители с ярко изявена индивидуалност и сценично присъствие.

Хриси, чийто клавирен педагог е Светлана Косева, е участвала онлайн в престижната надпревара. След успешното си представяне е поканена да изпълни Sonata in C major Hob XVI 35 на церемонията по награждаването. Тя ще се състои на 30 август в известната “Wiener Saal Mozarteum” в родния град на Моцарт.

В началото на годината възпитаничката на НУМТИ „Добрин Петков” спечели същите награди и на лондонското издание на конкурса и получи покана да свири на червения роял на сър Елтън Джон в известната “Royal Albert Hall” в Лондон. Поради ситуацията с Covid-19 обаче, церемонията бе отложена за края на септември тази година.

Преди по-малко от месец Хриси постигна още един успех – първа награда по пиано на международния конкурс  MUSE 2020 INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION. Той се провежда под егидата и с подкрепата на гръцкото Министерство на културата. Призьорите ще представят концертно изпълнение в Мегарон в Атина тази есен. Хриси се състезава с изпълнители на класическа музика от цял свят. Изпълненията се оценяваха от международно жури, включващо 26 класически музиканти, чиято преценка е независима.

Второкласничката е член на Клуб 2019 на Фондация „Димитър Бербатов“. Въпреки, че расте в семейство на заклети рокаджии, с майка певица и баща китарист, тя открива красотата на музиката в класиката.