В някои страни от ЕС безработицата сред младите хора достига 50 на сто, каза на кръгла маса в УХТ изпълнителният директор на „Нестле” Хуан-Карлос Пералехо

Students Guests

7912 са регистрираните безработни младежи в областта към 31 октомври, което е 15.9 на сто от общия брой. Данните на Регионална служба по заетостта бяха оповестени днес на кръгла маса „Бизнесът, институциите и образованието в подкрепа на младежката заетост в страната“ в Университета по хранителни технологии. На събитието бяха дискутирани възможностите за развитие на младите хора в Пловдив и останалите градове от страната, представена бе и инициативата „Алианс за младежта”.

От началото на годината до сега 143 млади хора са потърсили съдействие за работа в свободното си от учене време, каза Фани Николова от Регионалната служба по заетостта. Тя препоръча на младите хора в залата да потърсят услугите на бюрата по труда, веднага след като се дипломират и заради многобройните програми за хора до 29 години. 1500 са новоприетите фирми, готови да наемат млади хора. Подписани са и пет споразумения за сътрудничество с висши училища от града на тепетата. Чрез кариерните им центрове абсолвентите получават информация и консултации за свободните позиции.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов заяви, че общината се явява един от големите работодатели, като създава собствени програми за заетост и стажове. Двата сектора, които се развиват бурно в последните години в региона, са IT и аутсорсинг индустриите. Разкритите работни места са над 2000. Другият динамично развиващ се сектор е туризмът, като очакванията са за утрояване на туристическия поток в идните гозини.

Само за последната година над 153 млади хора са се възползвали от възможностите за работа и стаж в „Нестле България”, обяви изпълнителният директор Хуан-Карло Пералехо, който уточни, че в някои страни от ЕС младежката безработица достига дори 50%. Най-големият работодател в Европа бил частният сектор, сочат анализите.

„Дунапак Родина” ежегодно дава възможност за  натрупване на опит на млади хора чрез своята стажантска програма. Осигуряваме  и ментор, който да отговори на техните въпроси и да ги насочва. Компанията си сътрудничи активно с местните университети“, заяви Галина Георгиева – мениджър „Човешки ресурси“ на пловдивската компания, член на инициативата „Алианс за младежта“.

„Алианс за младежта“ е първото паневропейско бизнес движение, което се ангажира да подобри възможностите за младите хора в предизвикателния пазар на труда. През миналата година „Нестле” събира 200 компании, които поемат ангажимент да създадат над 100 000 нови възможности за младите хора в Европа. България е една от държавите, които взимат активно участие в инициативата.”Нестле България” сътрудничи с още 30 местни и международни компании-партньори с цел насърчаване и подпомагане на младежката заетост у нас.

Adelina Kostova