DSCF7696

Световен рекорд на гребен ергометър на 100 метра направи 10-класникът от Спортното училище в Пловдив Димитър Петков. Той преодоля дистанцията за 14.6 секунди, с което подобри рекорда на канадеца Матю Голдинг – 16.2. Това се случи преди час в тренировъчната база на СК ”Хеброс ”, чийто състезател е ученикът. Димитър е от Плевен, от миналата година е ученик на Спортното. Само преди седмица, след разговор с неговия треньор Биляна Стоянова, хрумва идеята да атакува рекорда във възрастова група 17-18 години. Съотборници, треньори и приятели станаха свидетели на счупването на рекорда. Постижението бе заснето на видео.

Това е подаръкът, който се надявах да си подаря за рождения ден. В неделя ставам на 17. Благодаря на клуба, на училището и на родителите си за подкрепата, каза развълнуван перспективният състезател, след като се справи успешно с изпитанието.

 

Треньорът Биляна Стоянова: Счупи и рекорда, и тренажора

DSCF7679

-Щастлива ли сте, само от септември го тренирате и вече подобрявате световен рекорд?

-Определено оправда очакванията ми – счупи и рекорда, и тренажора. Изключително сме доволни и щастливи , че едно 16-17 годишно момче подобри световния рекорд на канадеца Матю Голдинг с 16,2 секунди, а днес ние го направихме 14,6 секунди.

-Как успяхте за толкова кратко време и какви са постиженията на Димитър до момента?

-Митко сега навлиза във високия спорт. Има участия на балкански игри, много е трудолюбив и амбициозен, има добри антропометрични данни. Добър ученик е, изключително дисциплинарен, възпитан. Роден е в Плевен. От 11 месеца е в Пловдив, а аз съм му треньор едва от септември.

-Имаше ли специална подготовка за опита и как се роди идеята?

-Имаше, но само седмица. При нас с този опит всичко стана като на шега. Той дойде един ден, заприказвахме се за световния рекорд и решихме да опитаме.

-Какви състезания ви очакват през тази година?

-Тази година ни предстоят три държавни шампионата. През февруари – първенство по гребане на ергометър, после висш шампионат за медали, през септември – отборен шампионат. Надяваме се и на призово класиране на Балканските игри.

 

Димитър Петков: Страхотен подарък за рождения ми ден

DSCF7672

-Упорит си, успя да си направиш подарък за рождения ден.

-Идеята се роди преди една седмица. Нямахме никакво време за подготовка, но с моята треньорка се справихме. Определихме го за днешия ден, защото много исках да си направя и такъв страхотен подарък за рожденния ден.

-Как се озова в Пловдив и защо гребане?

-Аз съм от Плевен, но там малко западна гребането и нямаше условия. Затова преди 11 месеца се преместих в Пловдив да уча и тренирам. Живея сам на квартира, но родителите ми изключително ме подкрепят. В пловдив се чувствам много добре.

-Амбициите ти занапред?

-Да гоним още по-високи резултати.  Този рекорд е в границата на 18-годишните, а аз още нямам 17. Така че имаме две години да мисля за 1000 и 2000 метра- по тежките дистанции. Това е целта ми. Но много са важни и резултатите на вода.

-Какво ще ти донесе рекордът, основно имидж ли?

-За този рекорд ще получа сертификат. Да, по-скоро е за имидж. Това е като визитна картичка, с която да се кандидатства в университетите в България и по света.

DSCF7675

 

 

2 КОМЕНТАРА

  1. Отлично постижение! Благодарим на Митко за положения труд,на директорите и учителите,на треньорите за подкрепата! Благодарим Ви!

  2. Благодарим на Митко за положения труд,на директорите и учителите на училище Васил Левски-гр.Пловдив,на треньорите на клуб Хеброс за подкрепата! Благодарим Ви!

Коментарите са затворени.