760 лева минимална учителска заплата

От 1 септември педагогическите специалисти ще взимат с 15% повече, става ясно от проект за изменение на Наредба №4 за нормиране и заплащане на труда

1429201114_8_800x-

От 660 на 760 лв. скача минималната основна заплата на учителите от следващата учебна година. Учителите, възпитателите, логопедите, психолозите, педагогическите съветници, корепетиторите, хореографите, треньорите по вид спорт, рехабилитаторите на слуха и говора, ръководителите на направление ИКТ ще получават заплати, които започват от 760 лева.  С решение на управляващите от следващия месец педагогическите специалисти ще взимат с 15% повече. Това става ясно от проект за изменение на Наредба №4 за нормиране и заплащане на труда. Проектът е обсъден и одобрен от социалните партньори в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество.

760 лева ще е само базовото възнаграждение, като педагогическите специалисти могат да получат и допълнително, ако, например, са класни ръководители или пък работят с деца със специални образователни потребности, уточни министърът на образованието Красимир Вълчев.

Минималното възнаграждение на училищен директор от 1 септември вече ще е 950 лева, а на заместник-директорите – 887 лева. Минималната заплата за главен учител ще е 836 лева, а за старши учител – 792 лева.

Въвеждат и две нови допълнителни трудови възнаграждения за педагозите.

От 1 януари 2018 година 4% към заплатата ще получават учителите, които участват в съвместните екипи за обхващане и задържане на ученици в задължителната предучилищна и училищна възраст. Бонус ще има и за учителите, които провеждат допълнително обучение на учениците, които не са усвоили учебната програма, както и на деца, които не владеят български език.

Допълнително 80 млн. лева по бюджетите на първостепенните разпоредители са били предоставени за увеличаване на заплатите.

Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *