Учениците повишават резултатите си по математика, успехът по български е сходен с миналогодишния, отчетоха от МОН

Седмокласниците повишават значително резултатите си по математика и средният тази година е 42,9 точки, което е със 7,61 т. повече от миналата. Това отчете министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на анализа на националното външно оценяване. Резултатът от изпита по български език и литература е съизмерим с миналогодишния – 54,60 т. (за 2023 г. са били 55,04 т.).

Тази година 100 точки и на двата изпита имат 18 ученици, а миналата са били само двама.

Сред причините за по-добрата успеваемост на седмокласниците математика проф. Цоков отчете увеличеното време за работа върху първата част от изпита, с което са създадени условия за повече спокойствие и съсредоточеност. Промяната на две от задачите от такива с кратък свободен отговор в задачи с избираем отговор намалява възможността за изчислителни грешки и фокусира оценяването върху измерване на умения. Тази година е и първата, през която за ученици ще могат да положат изпита на втора дата, ако са били в болничен престой, карантина или са преживели трагедия в семейството. Предстои датите да бъдат определени съобразно подадените заявления.

В изпита по математика повече от 1/3 от задачите са представени в реален житейски контекст. Това е следваща стъпка в стремежа да се увеличава броят на задачите, които проверяват умение за прилагане на наученото в живота. 77,29% от седмокласниците са придобили умения да работят с тъждествено равни изрази. Повече от две трети от успешно се справят с вероятности, а всеки двама от трима умеят да намират корен на уравнение и да прилагат наученото за неравенства в триъгълник. Близо половината извличат информация от диаграма, решават задачи за смеси и за отношения. От задачите с избираем отговор най-трудна се е оказала задача 16, която е свързана с моделиране на житейска ситуация и е решена от 38,03% от седмокласниците.

Макар и върху втората част да са работили средно над 60 % от учениците, със задачата за работа се е справил всеки трети от тях, а с геометричната задача – всеки пети.

На изпита български език и литература 75% от седмокласниците се справят успешно със задачите, свързани с текста за четене с разбиране –  информацията, съдържаща се в текста и таблицата към него.

Задачата, свързана с конкретна комуникативна ситуация, е сред онези със свободен отговор, които учениците успешно решават – 84% дават верен отговор.

Близо 50% от седмокласниците се справят с езиковите задачи с избираем отговор. Учениците се затрудняват да откриват и поправят някои правописни грешки (правопис на представки, струпване на съгласни, пропускане на краесловно т), пунктуационни грешки (в сложното съчинено изречение, при обособяването), както и грешки при членуването на имената в зависимост от синтактичната им служба.

При литературните задачи с избираем отговор с най-висок процент успеваемост – 76%, е тази, която изискваше откриване на качества на двама герои от различни произведения. През тази година седмокласниците работиха върху разказа „Изборът“ и повечето са се справили с преразказа, като средният брой точки  е 18,85 (с една точка по-висок в сравнение с миналата година – 17,8 т.) от общо 35.

1 КОМЕНТАР

  1. Тестът по математика беше много по-лесен тази година, затова повишават успеха си. Миналата година задачите бяха брутално трудни.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.