Докато останалите деца играят, Симеон решава задачи, разказват учителите от ОДЗ „Буратино”

Когато застана пред дъската, си казвам наум, че мога да спечеля, признава 7-годишният шахматист

DSCF6393

Намираме го с молив в ръка да решава задачи, докато останалите деца редят пъзели и конструктори. Момчето обаче изобщо не изглежда отегчено, а напротив – съсредоточил се е върху шахматния етюд и търси най-правилното решение. Главният герой в необичайното за 7-годишни занимание е Симеон Тодев. За неизкушените от играта на кралете, невръстният малчуган е 71-и в света и на 37-о място в Европа по шах в своята възрастова група. В националната класация се нарежда на челното трето място.

„Изключително дисциплиниран и трудолюбив. Лишава се от игри, за да тренира”, казват учителите от ОДЗ „Буратино”, където Симеон завършва подготвителна група. На въпрос готов ли е за 1 клас, той казва, че лесно се справя със събиране и изваждане поне до 20, даже и по-нагоре. Само след месец ще е първолак в ОУ „Кочо Честеменски”.

Преди броени дни Мони, който е състезател на шахматен клуб „Пловдив”, завоюва  вицешампионска титла при най-малките на Европейското първенство по шахмат за деца и юноши от 8 до 18 години. Първенството се поведе в Нови Сад по правилата на ускорения шахмат. Пловдивската надежда дели първото място с равен брой точки с представителят на Сърбия и само вторият показател му отрежда второто място.

„Въпреки че през юли станах на 7, участвах в състезанието и спечелих купа и медал”, обяснява напористият малчуган.  В супер финала на шампионата по Рапид, в който участвали медалистите от всички възрастови групи, Мони също имал право на участие, заедно с другата пловдивска шах надежда Виктория Радева. Малкият Симеон обаче отпаднал след първия кръг, а Вики продължила до петия.

DSCF6399

 

На съвсем професионален език Симеон вещо обяснява разликите между блиц, класически и ускорен шах. И добавя, че предпочита класическия, защото му дава повече време за мислене.

„Тренирам всеки ден от 9 без 15 до 10 и 15. Госпожата ми дава книжка със задачи, решавам, а тя след това ги проверява. Мисля до три хода напред. Дамата е най-трудната фигура, може би защото е най-силна и най-мъчно се взима”, обяснява Симеон. И добавя, че тренировките не само не го отегчават, а напротив – чака ги с нетърпение.

За първи път се озовава пред шахматната дъска едва 5-годишен. Запалил го баща му Румен, но самият той не бил шахматист, а просто почитател на играта. Научил го как да подрежда фигурите, след което го завел в клуба при треньорите Илияна Полендакова и Соня Пионова.

В момента бъдещият първолак усилено се готви за националния турнир “Морско конче” в Кранево. У дома играе с баща си, но напоследък все повече не му оставя шанс за победа. Тренира и с противници в интернет. Идолът на Симеон е норвежецът Магнус Карлсен – последният световният шампион по шахмат.

1 КОМЕНТАР

  1. браво бе , малкия!! Само успехи ти пожелавам!

Коментарите са затворени.