Три нови училища се присъединиха към пилотните осем, които променят модела но обучение

img_7021

70 учители получиха сертификати за успешно обучение по проекта „Иновативни училища”. Иновативни методи на преподаване – проектно-ориентиран подход и групова работа, съвременни начини на управление и анализ на професионални ситуации изпълниха със съдържание двудневното обучение. Как да организират и прилагат във всеки час иновативните подходи и да помогнат на децата да бъдат мотивирани да успяват бяха част от темите, по които дебатираха участниците в обучението. Идеята е да бъде изградена професионална общност, която да обменя добри практики.

„Не даваме готови рецепти и решения, а теоретична основа и всеки, спрямо спецификата на училището и възрастовите особености на децата, решава как да подходи. Учителят е лидерът в класната стая, но когато споделя опита с колегите си, работата става по-ефективна”, казва директорът на „Световен образователен форум България” и директор на ОУ „Райна Княгиня” Мария Гайдарова, която бе и основен обучител.

img_7011

Три нови училища се присъединиха към проекта на Община Пловдив и фондация „Световен образователен форум България”. 5-годишният проект стартира миналата есен. Програмата представлява серия от методи за организиране по нов начин на обучението и учебната среда. В първия етап се включиха осем учебни заведения – ОУ ”Райна Княгиня”, ОУ ”Яне Сандански”, ОУ ”Алеко Константинов”,  СОУ ”Патриарх Евтимий”, ОУ ”Кочо Честеменски”, ОУ ”Йордан Йовков”, ОУ ”Елин Пелин”, НУ ”П.Р.Славейков”. Директорите и над 100 преподаватели преминаха обучение и първите резултати вече са факт. В сегашното се включиха нови преподаватели от тези училища, както и от новите три – ОУ „Васил Петлешков”, ОУ „Захари Стоянов” и ОУ „Димитър Талев”.

img_7012

Проектът е синхронизиран със заложеното в Закона за предучилищното и училищното образование за иновативните училища и дава конкретните стъпки как да се промени културата на преподаване по отделните предмети, начина на организация на учебната среда, включването на информационните технологии. Изборът на учебен план е решение на всяко училище според спецификата му.

„Пловдивският проект дава преднина на училищата, които искат да кандидатстват за иновативни, защото те вече имат натрупан опит, който споделят помежду си, обменят добри практики и го показаха като участници в международната конференция „Образователната система на 21 век” през юни в Пловдив”, обясни председателят на „Световен образователен форум България” Мария Гайдарова.

dscf0127