2200 малчугани още са в социалните домове, стана ясно на кръгла маса за правата на децата

poslanie-deca48

70 на сто от децата, жертва на насилие, живеят в семейна среда и виновните за тяхното страдание са близки и роднини. Това стана ясно днес на кръгла маса под надслов „Правата на децата” в хотел „Империал”.  Форумът се организира от фондация „За нашите деца“, която 23 години работи за намалямане броя на малчуганите, които прекарват първите години от живота си в изолация в социалните домове с идеята да живеят сигурно и обичано в семейство.

„Голям е броят на децата, претърпяли насилие, за съжаление повечето от случаите са в семейството. Принципът на нашата работа не е семейство на всяка цена. Говорим за сигурна домашна среда”, каза изпълнителният директор на фондацията Иванка Шалапатова и представи последни данни, според които 2200 деца у нас продължават да живеят в социални домове. Капацитетът на пловдивските е 310 в седемте институции за деца, лишени от родителска грижа. Само за миналата година 1400 деца от 0 до 3 години са били изоставени и са постъпили в дом.

„Ако ежегодно допускаме такъв огромен брой деца да постъпват в институции годишно, крайно време е да поработим, за да спрем това явление”, заяви Шалапатова.

„Лицемерно е да говорим, че с този форум ще решим проблемите на децата в институциите. В България всички гледат лошо на различните. Едва ли можем да променим всичко, което би ни се искало, но дори на 1% да помогнем, това е по-добре от 0”. Това сподели Георги от Математическата гимназия – говорител на една от младежките групи, които представиха своето виждане за дефицитите на децата, принудени да живеят в институция.  Седмокласникът истински впечатли присъстващите с ораторско майсторство, умения за презентация, задълбоченост и чувственост.

„Знаете ли, че само за изминалите 10 минути, в които говорих, 18 деца в света умират от малария. Може би е лицемерно да говоря за проблемите на децата в домовете, защото самият аз съм получил всичко от моето семейство, което е задоволило всичките ми прищевки. Децата без родители нямат нужда от някого, който да ги спасява, а от човек, който да ги сложи на първо място. Всички се раждаме невинни, но действителността ни променя. Злото се ражда от отчаяние, страх и безнадеждност. А на изоставените деца са познати само тези усещания. Нереално е да мислим, че можем да намерим родител за всяко дете, но с 1% да подобрим положението, по-добре е от 0”, удиви присъстващите с анализа си ученикът.

С това послание на 17 момчета и момичета от Математическата, Френската и Търговската гимназия, както и от ОУ „Димитър Талев”, представиха  проекти със своето виждане за това как едно дете расте в семейство и как – в институция.