Родителите благодарят на директорите и учителите за жеста, педагозите ще работят по график

В четирите дежурни детски градини са постъпили заявления за посещение от 70 деца, чиито родители работят в болнични заведения, медицински центрове и ДКЦ на територията на Община Пловдив. Това  съобщи зам.-кметът по образование Стефан Стоянов. Продължава приемът на  заявки от лекари, фелдшери, медицински сестри, санитари и други медицински специалисти, които работят на първа линия и няма кой да гледа децата им.

В първия ден дойдоха една половината деца, но директорите на градините предполагат, че повечето ще се включат от утре, когато стартира новият месец. Родителите не се допускат в сградите, те оставят децата си на входа, където ги поема медсестрата, след което се настаняват в дежурното помещение.

„Различното е, че колегите ще работят с деца на различна възраст, които не познават, но това не е проблем. Подготвили са различни игри и тематични занимания, в които могат да се включат всички. Направили сме график, по който учителите ще се редуват в трите седмици до 21 декември. Няма напрежение сред персонала, за всички са осигурени маски, помещенията се дезинфекцират старателно, както до този момент“, обясни директорът на ДГ „Светла“ Людмила Тошева.

Тя останала изключително впечатлена от отношението на родителите тази сутрин. Всички изразили изключителната си благодарност за жеста, тъй като работещите градини щели значително да облекчат ежедневието им.

Проблеми с храненето също няма. Заявки за продукти се правят ден за ден.

Определените общински детски градини са близо до големите болнични заведения, за да е удобно родителите:

–          ДГ „Зора“ – zora@dg.plovdiv.bg; 032/642-792;

–          ДГ „Светла“ – svetla@dg.plovdiv.bg; 0879316296;

–          ДГ „Захарно петле“ – z.petle@dg.plovdiv.bg; 032/953-256;

–          ДГ „Албена“ – albena@dg.plovdiv.bg; 032/692-905.

При постъпване на детето родителят попълва декларация по образец (Приложение № 1), която удостоверява, че поне един от родителите работи в здравно заведение на територията на Община Пловдив.

За допълнителна информация родителите могат да се обръщат и към отдел „Образование и бизнес развитие“ на Община Пловдив – имейл education@plovdiv.bg и тел.: 032/635-357.