Пловдивските гимназисти се състезават в секциите по информатика, математика и хуманитарни науки в конкуренция с връстници от цялата страна

7 разработки на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ се състезават на осмата научна сесия на Ученическия институт на БАН. Пандемията наложи за втора поредна година събитието да се проведе онлайн.

59 презентации на ученици от 18 града в страната са постъпили за участие в петте научни секции. Проектите са с разнообразни и актуални за съвремието ни теми – влиянието на изолацията върху емоционалното състояние на учениците от гимназиален етап, биоразградима предпазна маска и проблеми, свързани с опазването на околната среда. Пловдивските гимназисти участват в областите: “Информатика, информационни технологии, техническите науки”, “Математика” и “Хуманитарни и социални науки”.

11-класниците Никита Койнов и Теодор Койнов се включват с разработките „Such Doge“ и „My Vibe“, а Стоян Ганчев от 9 клас представя „Safe bike“. „Разпознаване на менталното състояние чрез машинно обучение въз основа на EEG и GSR сигнали“ е разработката на зрелостничката Габриела Чавгова. Габриела е създател на робота Робобуба, който разполага със сензори и блутут, както и с екшън камера, която предава изображение в реално време към мобилно устройство. Главният мозък на робота е микроконтролер Андроид, има и ръкавица за безжично управление. На Панаира на науката и иновациите през февруари т.г. тя представи особено атрактивна разработка за разпознаване на човешки емоции от глас. Аудиохарактеристиките, извлечени от гласа, се дават на модела и на изхода се получава вероятност за всяка емоция.

Деветокласниците от МГ Стефан Гайдаров и Демира Недева участват в секция „Математика“ с разработките „Диофантови уравнения“ и „Фиксирани системи на Shapley-Shubik индекса с един или двама президенти“.

За поредна година участие в научния форум ще вземат Велислав Борисов и Катерина Прончева, които вече са деветокласници.Те работят под ръководството на преподавателя си по български език и литература Невена Ичевска, а научният им консултант е проф. Дияна Благоева от Института по български език към БАН. Учениците са изследвали названията за облекло от речника на Найден Геров. Миналата година изследване за енциклопедиста Иван Богоров и изграждането на новобългарския книжовен език донесе първа награда на Велислав и Катерина на седмата сесия на Ученическия институт.

Ученическият институт на БАН е дългогодишна инициатива на Академията, която си поставя за цел да стимулира научния интерес в учениците от горните класове като ги кани да разработят с помощта на учители или учени проекти с научноизследователски, приложен или теоретичен характер. Ученическата научна сесия ежегодно дава възможност на авторите да ги представят пред специалисти, за да получат обратна връзка и научна консултация.