ОУ „Алеко Константинов”, три детски градини, район „Южен” и Студентски съвет на УХТ ще се борят за отличията на 30 януари в „София Хотел Балкан”

Седем са пловдивските номинации за годишните национални награди за пътна безопасност, които ще бъдат връчени на официална церемония на на 30 Януари 2018 г. в “София Хотел Балкан” (Шератон). Целта на конкурса е да се популяризира добрите практики и проекти в областта на безопасността на движението, да се споделят нови идеи и да се привличат партньори за каузата. Кампанията „Мир на пътя” на ОУ „Алеко Константинов” ще се състезава в категория „Инициативи от детски градини и училища. Освен че има монтирана интерактивна учебна площадка по безопасност на движението, училището разполага вече с паркинг със стойки за велосипеди и активно използва виртуалната платформа за обучение по безопасност на движението „На улицата”.

В същата категория са номинирани и три пловдивски детски градини. „Дъга” е предложена заради кампанията „Вече съм голям и правилата знам”. Градината организира и проведе поредица от събития за поведението на децата като участници в пътната среда. В „Слънце” е създаден образователен кът по безопасност на движението. Обособеното пространство позволява на децата да се запознаят с правилата. „Да се движим безопасно” е организираната от ДГ „Едгар Бороу” кампания. Освен поредицата събития с децата, са проведени и анкети с родителите на тема: „Познава ли вашето дете правилата за безопасно движение”.

За награда в категорията ще се състезава и едно пловдивско висше училище за кампанията „Празнувай отговорно”. Нейни инициатори са членовете на Студентски съвет към Университета по хранителни технологии, които успяха да привлекат всички висши училища в страната. Целта на кампанията, която се провежда за трета поредна година в навечерието на 8 декември, е превенция на пътните произшествия със студенти и млади хора, заради употреба на алкохол, наркотици, висока скорост.

В категория „Инициативи от държавни институции и местни администрации” номинацията е за пловдивския район „Южен”. Кметството е провело обучение „Безопасно движение на деца”. Това са открити уроци с използване на мултимедии и на създадените детски площадки по безопасност на движението.

За специална награда за личен принос ще се бори инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция” Пловдив. Номинацията му е за кампании и мероприятия за пътна безопасност, насочени към подрастващи, велосипедисти и пешеходци.