7-метров лик на Левски украси фасадата на учебното заведение в Хисар, чийто патрон е Апостола на свободата. По повод предстоящото честване на 148 години от гибелта на Дякона и 178 лета от построяването на първата сграда на училището, ръководство на ОУ „Васил Левски“ решило образът му да бъде изрисуван на западната част на школската сграда. След като съгласувала идеята с кмета на града, директорът Ирина Колева се обърнала за реализацията на проекта към художника Ангел Каравланов. Завършилият скулптура в Националната художествена академия творец има вече солиден опит – измайсторил е Васил Петлешков върху фасадата на пловдивското основно училище, което носи името на героя от Априлската епопея, фасадата на СУ „Хр.Г.Данов“ и на ОУ „Пенчо Славейков“ в Белащица, както и на няколко детски градини.

Каравланов с радост се отзовал на поканата, а училището осигурило вишка и цветен спрей, устойчив на атмосферни влияния. До образа на Левски е изписан и един от заветите му: „Дела трябват, а не думи“.

По молба на училищното ръководство Ангел Каравланов изобразил и редица велики личности от българската история върху стените в училищното фоайе. За по-малко от седмица той успял да изрисува детайлно хан Аспарух на коня, цар Симеон на своя престол. На първия етаж могат се видят също патриархът на българската литература Иван Вазов и поетът, публицист и революционер Христо Ботев. Ликовете на светите братя Кирил и Методи, държейки свитък с азбуката, са между учителската стая и кабинета на директора. На влизане в училището пред учениците „изгрява“ голяма отворена книга, приканвайки ги да се учат на четмо и писмо.

„Идеята да изобразим точно тези значими личности беше да върнем учениците към корените и да им припомним, че трябва да се гордеят с миналото и историята на България“ , споделя Ирина Колева. И добавя, че не само децата и учителите, но и родителите приветствали проекта и истински се радвали на реализацията му.