80 рисунки на деца от ромски произход се състезаваха по проект „Готови за училище”

D:DCIM100MEDIAIMG_6143.JPG

Ваучер на стойност 7 лева стимулира родители от ромски произход да пращат редовно децата си на училище. Условието е хлапетата да нямат повече от 3 отсъствия по извинителни причини, иначе ваучерът се анулира, обяснява председателят на УС на социална фондация „Инди Рома” Албена Костадинова. Целта на мярката е да накара ромските семейства да гарантират предучилищното образование на децата си, за да може след това да са готови за 1 клас и да не отпадат още в началния етап.

Проектът се финансира от тръста за социална алтернатива, Световната банка и Изследователския институт „Лабораторията за борба с бедността“. Идеята е да се увеличи обхвата на ромските деца в завачките, като се подкрепят семействата. По проекта някои от тях, на принципа на томболата, са получавали и по 20 лева месечно, за да покрият таксата за детска градина.

От региона в едногодишния национален проект се включват забавачки от Маноле, Калековец и Костиево, Йоаким Груево и Куртово Конаре, Перущица, Карлово, Розино и Стряма. Избраните за участие семейства са крайно бедни. В Куклен е изграден и работи център за подкрепа на родители. В него са привлечени да работят жени от общността със средно образование, уточни Албена Костадинова.

Близо 80 творби на деца, участници в проекта, са събрани в изложбата „Готови за училище“ в читалище „Никола Вапцаров“ в Куклен. Ето и наградените, които ще се състезават за големите отличия на изложбата н София на 8 юли:

5годишни:
1. Йордан Стефанов – ОДЗ “Радост” Стряма
2. – Илиян Митов – ОДЗ “Детски рай” Куртово Конаре
Отлично представяне: Ана Димитрова – Куртово Конаре, Йорданка Василева – ОДЗ “Радост” Йоаким Груево, Емил Петров – ОДЗ “Зорница” Карлово

6-годишни:
1. Георги Богданов – Куртово Конаре
2. – Васко Енев – ОДЗ “Тракийче” – Перущица
Отлично представяне: Екатерина Мирчева – ОДЗ “Радост”- Йоаким Груево, Донка Салчева – ОДЗ “Радост”- Перущица, Емил Димитров – ЦДГ “Мечта” – Маноле