Бояна Цветковска е единственият участник от Пловдив в последния етап от националното състезание по правопис на английски, който е утре. Четвъртокласник от Карлово също ще спори за голямата награда

 Бояна

Седмокласничката Бояна Цветковска е единственият финалист от Пловдив на Седмото национално състезание по правопис Spelling Bee.

Над 6600 ученици на възраст от 9 до 14 години  от цялата страна взеха участие в надпреварата. До последния етап стигнаха 30 най-добри участници, които ще се борят за титлата „Национален шампион по спелуване”. Той ще се проведе утре в столичния хотел „Хилтън”. Финалистите са от 25 населени места от цяла България.

Бояна е 7-класничка в ОУ”Алеко Константинов” и се стяга за нацонално външно оценяване, но това не й пречи да печели и състезания по английски.
На “Spelling bee” се явява за четвърта поредна година. Казва, че най-трудната дума  от списъка й била “colloquial”. Тази година печели трето място на националния кръг на състезанието по английски език на Pearson Longman- ниво Breakthrough.

Mario

Пловдивска област има още един участник и той е от Карлово. Марио Димитров Манчев и само на 10 и е  4-класник в СУ “Васил Левски”. Участвам в състезанието Spelling Bee за първи път. Най-трудната дума от тазгодишния списък за подготовка му беше deliberately. Има сериозни завоевания и в областта на математиката.

Финалистите в Spelling Bee трябва да научат списък, в който към 700-те думи от регионалните състезания са добавени нови 100.

„Spelling Bee“ е традиционно американско състезание, в което участниците спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква думи на английски. В България съревнованието се провежда за първи път през 2011 година по идея на доброволци от Корпус на мира.  Spelling Bee обучава учениците не само на безгрешен правопис на английски. Тази година състезанието се провежда  под надслов „Бъди добър към другите“, а месец февруари бе обявен за „Месец на добрите дела”, без значение малки или големи са те или към кого са адресирани. Организаторите насърчиха учениците не само да се замислят, но и да открият нуждаещи се от помощ, грижа или внимание и да направят нещо добро за тях.