В работа по групи талантите от СУ „Любен Каравелов“ пишат сценарий, снимат и монтират, първите трейлъри вече са в Youtube

“Улови Пловдив 2019“ – това е инициативата, около която са обединени седмокласници от СУ „Любен Каравелов“в годината, в която градът ни е столица на културата на Стария континент. Освен, че залягат над уроците и се готвят за национално външно оценяване по български и математика,  те влизат в ролята на кинорежисьори, сценаристи и актьори. Инициативата им “Улови Пловдив 2019” цели да решава проблеми чрез изкуство – под формата на късометражни филми по различни теми. Учениците работят по групи върху концепциите, сценария, заснемането и монтажа на филмите. Групата на Music Speaks, например, разглежда как музиката може да даде шанс за запознанство с нови хора и начало на нови приятелства. Във филма главните герои се срещат в битка за победа в музикално състезание, но поуката е, че не винаги победата е най-важното нещо.

Двигател на инициативата е преподавателят по математика Георги Стоев, който е учител по програмата на “Заедно в час”. Георги завършва архитектура в София, но след дипломирането си решава да се насочи към учителската професия. Интересува се от политика, огромен е интересът му и към световното кино, затова насърчил учениците си да работят по проект за ученически късометражни филми.

Не без значение за бързината и качеството на сътвореното е фактът, че децата на СУ „Любен Каравелов“ имат изявен интерес в сферата на изкуството и културата, тъй като повечето изучават народно пеене, инструмент или фолклорни танци. Първите трейлъри на късометражните филми вече са заснети, монтирани и публикувани (https://www.youtube.com/channel/UCRkEeYB5nVIVr9z98XenlNQ?view_as=subscriber)

„Образованието е ключът към промяната на обществото, а пътят на тази промяна минава през класната стая“, категоричен е Георги Стоев.

В края на декември учениците от неговия клас се включиха и в снимките на видео за Стоев и програмата „Заедно в час“, реализирано от продуцентската компания No Blink Studio на актьора Алек Алексиев.

Макар все още да чува реплики от рода на „господине, не ви разбирам”, Георги е убеден, че разлика в нагласите на учениците има. Те били по-ангажирани в часовете и сами изявявали желание да поемат отговорност за различни задачи. Започвали да разбират, че не само учителят е отговорен за това какво се случва в часовете, но и те самите.

Ансамбъл “Тракийска младост” при СУ “Любен Каравелов” бе посланик на Пловдив като участник в коледната културна програма в Прага. Дни след официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата, училището направи благотворителен концерт в Дома на културата. Младите таланти изпълниха песенни, инструментални и танцови композиции на фона на аудиовизуална мултимедийна презентация за Пловдив.