В работа по групи талантите от СУ „Любен Каравелов“ пишат сценарий, снимат и монтират, първите трейлъри вече са в Youtube

“Улови Пловдив 2019“ – това е инициативата, около която са обединени седмокласници от СУ „Любен Каравелов“в годината, в която градът ни е столица на културата на Стария континент. Освен, че залягат над уроците и се готвят за национално външно оценяване по български и математика,  те влизат в ролята на кинорежисьори, сценаристи и актьори. Инициативата им “Улови Пловдив 2019” цели да решава проблеми чрез изкуство – под формата на късометражни филми по различни теми. Учениците работят по групи върху концепциите, сценария, заснемането и монтажа на филмите. Групата на Music Speaks, например, разглежда как музиката може да даде шанс за запознанство с нови хора и начало на нови приятелства. Във филма главните герои се срещат в битка за победа в музикално състезание, но поуката е, че не винаги победата е най-важното нещо.

Двигател на инициативата е преподавателят по математика Георги Стоев, който е учител по програмата на “Заедно в час”. Георги завършва архитектура в София, но след дипломирането си решава да се насочи към учителската професия. Интересува се от политика, огромен е интересът му и към световното кино, затова насърчил учениците си да работят по проект за ученически късометражни филми.

Не без значение за бързината и качеството на сътвореното е фактът, че децата на СУ „Любен Каравелов“ имат изявен интерес в сферата на изкуството и културата, тъй като повечето изучават народно пеене, инструмент или фолклорни танци. Първите трейлъри на късометражните филми вече са заснети, монтирани и публикувани (https://www.youtube.com/channel/UCRkEeYB5nVIVr9z98XenlNQ?view_as=subscriber)

„Образованието е ключът към промяната на обществото, а пътят на тази промяна минава през класната стая“, категоричен е Георги Стоев.

В края на декември учениците от неговия клас се включиха и в снимките на видео за Стоев и програмата „Заедно в час“, реализирано от продуцентската компания No Blink Studio на актьора Алек Алексиев.

Макар все още да чува реплики от рода на „господине, не ви разбирам”, Георги е убеден, че разлика в нагласите на учениците има. Те били по-ангажирани в часовете и сами изявявали желание да поемат отговорност за различни задачи. Започвали да разбират, че не само учителят е отговорен за това какво се случва в часовете, но и те самите.

Ансамбъл “Тракийска младост” при СУ “Любен Каравелов” бе посланик на Пловдив като участник в коледната културна програма в Прага. Дни след официалното откриване на Пловдив – Европейска столица на културата, училището направи благотворителен концерт в Дома на културата. Младите таланти изпълниха песенни, инструментални и танцови композиции на фона на аудиовизуална мултимедийна презентация за Пловдив.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.