Кандидат-гимназистът от СУ „Димитър Матевски” е единственият класиран от областта на финалния кръг в Копривщица

Мартин във Велики Преслав.

Седмокласник от СУ „Димитър Матевски” е единственият класиран ученик от областта на националната олимпиада по история. Мартин Паскалев е сред допуснатите 67 свои връстници на финалния кръг в Копривщица на 20 и 21 април. До националния етап на олимпиадата се допускат само ученици от 7 и 12 клас. Зрелостници от Пловдивско не са класирани.

Възпитаникът на преподавателя по история Елена Бижева е получил един от най-високите резултати от комисията по допускане – 69 точки. На финала той ще се явява на тричасов писмен изпит, който включва задачи със свободен отговор за хронология, понятия, работа с текст, изображение и карта, както и създаване на текст по зададена тема. Ако изкара над 5,50, отива на втори етап, където ще трябва да събеседва с членовете на националната комисия и да докаже пред тях знания и широка историческа култура. В журито участват представители на академичната общност и учители по история и цивилизации.

„Мартин прояви наклонности към историята още в 5 клас. Тогава също беше класиран на национален кръг и получи грамота. В 6 клас се оказа първи в областта. Изключително дете, надраснало възрастта си като мислене и изказ”, коментира Бижева. Тя е щастлива, че това е вторият й ученик за последните три години, класиран за национално ниво на олимпиадата.

Момчето е родено в Америка, но когато е 3-годишно, родителите му решават да се върнат в България. Така че от 1 клас учи в СУ „Димитър Матевски”. Обича да чете книги на историческа тематика, енциклопедии за Древна Гърция и Египет, за рицари и български владетели. Обожава така наречените исторически екскурзии, които предприема всяко лято със семейството си. Преди две лета направили обиколка на старите български столици.

На учениците с отличен (6) от националния кръг на олимпиадата и завършващи средно образование през настоящата учебна година, МОН издава документ за статут на лауреати. Получилите оценка от мн. добър 5,00 до отличен 6,00 получават правото да участват в класирането в Националната гимназия за древни езици и култура „Константин-Кирил Философ“, както и в други училища при решение на съответното учебно заведение. За целта МОН изпраща протокол с имената и резултатите на класиралите от националния кръг.

Паралелно с подготовката по история, Мартин заляга над математиката и българския заради националното външно оценяване. Засега все още не е решил коя гимназия ще пише на първо място, вероятно ще е Английската.