Общински институт „Старинен Пловдив” предвижда 7-дневен арт маратон за празника на детето.

Началото ще бъде поставено на 29 май от 18:30 ч. на Римски стадион с детски концерт, който е част от програмата на Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Музикалното събитие е озаглавено “Небесни звуци за кавал и струнни II”, на което ще се представи оркестърът на НУМТИ “Добрин Петков” със солист Теодосий Спасов и диригент Константин Добройков.

На 31 май от 17:30 ч. младите фотографи от ЦПЛР към ОДК – Пловдив с ръководител Изабел Хугасян канят на изложба в къща „Клианти”. За децата на Пловдив ще има разнообразни творчески работилници и изненади.

На 1 юни от 9.00 часа в Епископската базилика на Филипопол започва творческа работилница „Мозайка” под ръководството на специалисти на ОИ „Старинен Пловдив”, а в къщата на Верен Стамболян от 10 часа е началото на творческо ателие за изработка на кукли и беседа на тема „Облеклото от епохата на  Възраждането”. Обучител ще е Ангелина Янакиева.

На 2 юни, отново в къщата на Верен Стамболян, в 16:30 ще се проведе творческо ателие за рисуване върху стъкло с ръководитеб Десислава Димова, а от 18:30 ч. започва концерт „Талантите на ДВГ „Омайниче” пеят в Стария град” под диригентството на Таня Орманова.

Изложбените зали на Балабановата къща от 3 юни посрещат „Глаголица” – експозиция на ученици от НХГ „Цанко Лавренов”.

На 4 и 5 юни в двора на постоянната експозиция на Златю Бояджиев започва XXII-то издание на Панорама на детското творчество, организирана от Сдружение „Духовно огледало”. Темата тази година е „Вълшебните багри на природата”. Панорамата включва музикално дефиле по Главната улица на Детски духов оркестър „Джуниър бенд” – Велико Търново, концерти и ателиета по приложно изкуство от 10:00 до 18:00 ч

Отново на 5 юни в Малката базилика на всеки кръгъл час, от 11:00 до 15:00 ч., ще има творческа работилница за оригами с обучител Петя Анастасова от детска школа „Жирафче“.

Още събития за Деня на детето:

01.06., Пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив, 10:30 – 12:30

„Ася в страната на талантите“ – детска програма за малчугани с изявени таланти.

01.06. , Дондуковата градина,  10:00 часа

Регионалният природонаучен музей организира музикален празник по случай Деня на детето. В програмата ще се включат 200 деца от 16 детски градини, учебни заведения и музикални школи в града.

01.06., Пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив, 17:30 – 20:00 часа

„ВЪЛШЕБНО ЛЯТО с КАТРА ФМ“ – детска развлекателна програма с участието на деца от младежките школи в града, изявени млади таланти в популярни телевизионни формати, вокалните групи на „Госпожа Опера“, „Пеещите котенца“, танцьори, балерини и гимнастички. На сцената и около фонтана на площада ще има много игри с децата от публиката. И тази година екипът на радиото застава зад благородна кауза заедно с доброволците от БМЧК. Пловдивското радио организира създаването на детска библиотека в „Клиниката по педиатрия и генетични болести“ към УМБАЛ “Свети Георги“. Всички гости на празника могат да се включат със символично дарение от левче в касичките на Младежкия червен кръст, срещу което получават водичка или сокче. А в края на празника участват  в томбола.

01.06., Държавен куклен театър – Пловдив от 18:00 ч.

Благотворително представление на театъра. Постановката “Малкият Принц” ще се играе с вход свободен. На място в кутии ще се събират средства в подкрепа на лечението на малката Бояна.

01.06., Античен театър,  от 20:30 ч.

Церемония за връчване на XI Годишни награди на Фондация Енчо Керязов в началото на големия спектакъл “Нощ на звездите” в чест на талантливите български деца и младежи, който тази година е под патронажа на кмета на Община Пловдив  Здравко Димитров.

02.06.,  Фоайето на Дом на културата „Борис Христов”, 18:00ч.

Откриване на благотворителна изложба „Деца творят за деца” с изделия, изработени по време на Занаятчийско училище за деца в „Старинен Пловдив”, за изграждането на нов педиатричен и онкохематологичен комплекс в УМБАЛ “Свети Георги”.