С откриване на изложба, детски работилници и безплатен достъп до три свои сгради Градската художествена галерия се включва в празничния уикенд на Пловдив 2019

„Толкова много ми хареса, че го снимах, а сега ще се опитам да го нарисувам”, казва 7-годишната Ади от училище „Мечта” и започва старателно да копира платното от екрана на телефона си. Първокласничката от Общност за свободно образование е сред участниците в арт ателието в Градска художествена галерия, където е подредена е мащабна ретроспективна изложба на художника Кольо Карамфилов. На двата етажа в залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ са експонирани произведения от различни периоди в артистичния живот на неподражаемия творец, предоставени от галеристи, частни колекционери и приятели. Поради големия интерес от страна на младата публика, изложбата ще е безплатна за всички ученици и студенти до закриването й в края на месеца. В дните на откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата в залите на Главната улица са разположени стативи с материали за рисуване, така че за децата могат да развихрят въображението си, вдъхновени от платната на Кольо Карамфилов. Ема, също от училище „Мечта”, е впечатлена от картина, на която е изобразено метално легло с огромна купчина, направена от ситни частици, но второкласничката не могла да разгадае точно от какъв материал са. Тя бе избрала да нарисува пирамидите в Египет. Не ги е посещавала, но пък се интересува от живота на фараоните и е запозната с някои от най-известните династии.

Доведохме децата в галерията, за да се запознаят с творчеството на Кольо Карамфилов, да го съпреживеят по свой начин и след това да творят в тяк, обясниха родителите. На път към изложбената зала разгледали и фрагментите от Берлинската стена на Римския стадион, така че някои от малчуганите се опитваха да нарисуват елемент от пътуващата колекция.

Друг акцент в празничния уикенд е откриването на фотографската изложба „Неосветените дворове“, посветена на 90-та годишнина от рождението на големия ни писател Йордан Радичков. Тя се организира от Фондация „Пловдив 2019“ и се открива на 13 януари в 16.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град. И тук малките посетители ще имат възможност да рисуват свободно на разположените в залата стативи.

В неделя семействата могат да посетят безплатно и Постоянната експозиция на големия ни живописец Енчо Пиронков, където под напътствията на художник децата ще рисуват по зададена тема.

„Песента на дървото“ е изложбата, подредена в Регионалния етнографски музей,  която разказва за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.) и такива, използвани в новия следосвобожденски град (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.). В края на ХІХ в. в градския живот се появяват кеменджиите – цигански оркестри с цигулка, кларнет, зурна, тамбура и тъпан. В новозаселените градски махали отначало хорото е в съпровод на гайда и кавал, а по-късно – на кларнет и цигулка. На места гайдата се запазва по неделните и празничните веселия с хорá по мегданите и по селските сватби и забави до средата на ХХ век. На 13 януари от 11 до 16 часа в музея ще има работилница за деца. Под ръководството на майстори, те могат да изплобват своята сръчност и да научат нови неща за музиката.

На 13 януари богатата детска програма има и в „Лъки – дом на киното”. Ще бъдат излъчени 4 филма за деца с начални часове между 11 и 13:15, като за прожекцията на българския „Случаят Кюри“ в неделя от 13:15 пристигат режисьорът Андрей Хадживасилев, операторът Божидар Симеонов, Мартин Паунов (в главната роля на Тони) и Ясен Кадиев (побойникът Стефо). Те ще раздават подаръци, снимки и автографи на малчуганите. Филмите са със свободен вход за деца, и 4 лeва за възрастни.

За прожекцията на един от най-успешните български филми „Възвишение“ пристига режисьорът Виктор Божинов. Той ще раздава наградиq сред които плакати и книгата на Милен Русков, по която е създаден филмът. Прожекцията е в събота от 14:45 часа. От 17:15 е и прожекцията на „Безкрайната градина“. За среща с публиката ще пристигне актьорът Мартин Димитров.