С откриване на изложба, детски работилници и безплатен достъп до три свои сгради Градската художествена галерия се включва в празничния уикенд на Пловдив 2019

„Толкова много ми хареса, че го снимах, а сега ще се опитам да го нарисувам”, казва 7-годишната Ади от училище „Мечта” и започва старателно да копира платното от екрана на телефона си. Първокласничката от Общност за свободно образование е сред участниците в арт ателието в Градска художествена галерия, където е подредена е мащабна ретроспективна изложба на художника Кольо Карамфилов. На двата етажа в залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ са експонирани произведения от различни периоди в артистичния живот на неподражаемия творец, предоставени от галеристи, частни колекционери и приятели. Поради големия интерес от страна на младата публика, изложбата ще е безплатна за всички ученици и студенти до закриването й в края на месеца. В дните на откриващия уикенд на Пловдив – Европейска столица на културата в залите на Главната улица са разположени стативи с материали за рисуване, така че за децата могат да развихрят въображението си, вдъхновени от платната на Кольо Карамфилов. Ема, също от училище „Мечта”, е впечатлена от картина, на която е изобразено метално легло с огромна купчина, направена от ситни частици, но второкласничката не могла да разгадае точно от какъв материал са. Тя бе избрала да нарисува пирамидите в Египет. Не ги е посещавала, но пък се интересува от живота на фараоните и е запозната с някои от най-известните династии.

Доведохме децата в галерията, за да се запознаят с творчеството на Кольо Карамфилов, да го съпреживеят по свой начин и след това да творят в тяк, обясниха родителите. На път към изложбената зала разгледали и фрагментите от Берлинската стена на Римския стадион, така че някои от малчуганите се опитваха да нарисуват елемент от пътуващата колекция.

Друг акцент в празничния уикенд е откриването на фотографската изложба „Неосветените дворове“, посветена на 90-та годишнина от рождението на големия ни писател Йордан Радичков. Тя се организира от Фондация „Пловдив 2019“ и се открива на 13 януари в 16.00 часа в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ в Стария град. И тук малките посетители ще имат възможност да рисуват свободно на разположените в залата стативи.

В неделя семействата могат да посетят безплатно и Постоянната експозиция на големия ни живописец Енчо Пиронков, където под напътствията на художник децата ще рисуват по зададена тема.

„Песента на дървото“ е изложбата, подредена в Регионалния етнографски музей,  която разказва за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.) и такива, използвани в новия следосвобожденски град (цигулка, виола, цитра, мандолина и др.). В края на ХІХ в. в градския живот се появяват кеменджиите – цигански оркестри с цигулка, кларнет, зурна, тамбура и тъпан. В новозаселените градски махали отначало хорото е в съпровод на гайда и кавал, а по-късно – на кларнет и цигулка. На места гайдата се запазва по неделните и празничните веселия с хорá по мегданите и по селските сватби и забави до средата на ХХ век. На 13 януари от 11 до 16 часа в музея ще има работилница за деца. Под ръководството на майстори, те могат да изплобват своята сръчност и да научат нови неща за музиката.

На 13 януари богатата детска програма има и в „Лъки – дом на киното”. Ще бъдат излъчени 4 филма за деца с начални часове между 11 и 13:15, като за прожекцията на българския „Случаят Кюри“ в неделя от 13:15 пристигат режисьорът Андрей Хадживасилев, операторът Божидар Симеонов, Мартин Паунов (в главната роля на Тони) и Ясен Кадиев (побойникът Стефо). Те ще раздават подаръци, снимки и автографи на малчуганите. Филмите са със свободен вход за деца, и 4 лeва за възрастни.

За прожекцията на един от най-успешните български филми „Възвишение“ пристига режисьорът Виктор Божинов. Той ще раздава наградиq сред които плакати и книгата на Милен Русков, по която е създаден филмът. Прожекцията е в събота от 14:45 часа. От 17:15 е и прожекцията на „Безкрайната градина“. За среща с публиката ще пристигне актьорът Мартин Димитров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.