72 на сто подкрепят започналото вече обучение от разстояние в гимназиален етап, сочат резултатите от анкета на синдикат “Образование” сред 6100 педагогически специалисти

65 на сто от учителите биха подкрепили онлайн обучение в прогимназията от 3 ноември. Това показват резултатите от проучване на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, чиято цел е да сондира мнението на преподавателите относно евентуално преминаване на образователната система към обучение в електронна среда от разстояние.

71,2% срещу 28,8% от педагогическите специалисти подкрепят започналото вече дистанционно обучение в гимназиален етап. Анкетата е направена сред 6100 педагогически специалисти в рамките на четири дни.

„Не се оправдаха обещанията на здравния министър, че ще има безплатно тестване на учители и ученици за сметка на РЗИ. Ако някой учител или директор реши да се тества, то е за негова лична сметка. Дори при болен член от семейство, РЗИ-тата не издават предписание за PCR, а препоръчват карантиниране“, коментира лидерът на синдиката Юлиян Петров.

В момента 671 са заразените учители, но в тази бройка не влизат, учителите които са в карантина, заради позитивен тест на член от семейството или в случаите, когато детето на педагога е карантинирано, поради карантиниран клас или група в детска градина.

По информация на синдиката някои учители вече ползват отпуск, стресирани от предупрежденията, свързани с новата вълна на КОВИД-19. Ръководствата на образователните институции са в огромно затруднения да осигурят замествания, дори и при 10% болни учители, затова дистанционният режим е единствения изход, смятат от „Подкрепа“.

По отношение на начален етап, 53,1% срещу 46,9% считат, че не трябва да се преминава на дистанционно обучение. Този отговор се базира на относителната консолидация на класовете в начален етап.

Подобен е резултатът срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим. 56,5% са на мнение, че не трябва да се предприема тази стъпка.

69,9% от анкетираните смятат, че висшите училища трябва да преминат в обучение в електронна среда от разстояние.

„Натоварването на учителите, поради това, че изпълняват вътрешно заместване на отсъстващи свои колеги, води до увеличаване на бърнаут ефекта до критичните 70%. В момента качеството на образованието и съхраняването на учители и директори е поставено на карта. Остават проблемите с липса на дигитални средства и ресурси за работа на педагозите в електронна среда. МОН в момента предоставя средства за лаптопи за малко над 2% от българските учители“, обобщава Петров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.