Всички 3 млн. работещи добиват дигитални умения, лансира идеята за национална програма днес в Пловдив лидерът на КНСБ Пламен Димитров

65% от днешните първокласници ще имат професия, която не съществува. 20 на сто от глобалното бизнес съдържание е създадено от машини, сочат данните за 2018 г. 9% от работните места в страните от Г20 са с висока степен на автоматизация.

Това са част от данните,  представени от лидера на КНСБ Пламен Димитров на лекцията му „Бъдещето на труда в ерага на дигитализацията“ днес в Пловдивския университет. Той подчерта, че цикълът от лекции MASTЕRCLASS WORK 4.0 продължава след София и в Пловдив.

За подобряване на дигиталните умения на 3 млн. работещи в България в следващите пет години ще са нужди близо 1 млрд евро.  За усъвършенстване на тези компетенции ще се търси европейско финансиране по национална програма, съвместно с МОН, каза синдикалният лидер. По думите му се обмисля идеята обучението да стъпи върху базовата нужда на всеки работещ. Той трябва да провери дигиталните си умения и да ги подобрява в курсове за повишаване на квалификацията на работното  място.

„Това което искаме да сложим на масата, е национално отговорната задача пред България да сме конкурентни на пазара на труда. Ако утре у нас дойде “Фолксваген“, няма да се искат умения отпреди 20 години“, каза Пламен Димитров и добави, че дигиталните компетентности сред българските работници и служители са на най-ниското ниво в ЕС.