Центърът за творческо обучение отправя покана към 5 пловдивски училища да въведат Лего образование

64 учители получиха тази вечер Google сертификати за ползване на облачни технологии в училище. „Училище в облака” стартира през 2016 година като проект на Община Пловдив и Център за творческо обучение. Целта е ефективно внедряване на облачна платформа във всички училища в общината, продължаващо обучение и сертифициране на учители, както и въвеждане на ново поколение електронни устройства.

56 от общо 77 училища в Пловдив разполагат с платформа в “облака”, а 187 са сертифицираните педагози по програмите на Google – ниво 1 и 2. Всички общински детски градини също ползват G Suit за официална комуникация, а 13 000 са активните потребителски профили на пловдивските училища в „облака”, стана ясно на церемонията по връчване на сертификатите. Директорите на училища благодариха на зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов за амбицията и новаторския дух, благодарение на които системата се трансформира.

“Искаме положителна промяна във всяка една класна стая. Програмата за облачните технологии в класните стаи поставя Пловдив на първо място. Има само още един град в Европа, който е въвел облачните технологии на 100% в публичното образование и той е в Дания”, с гордост заяви заместник-кметът. По думите му идеята е да се научат децата разумно и правилно да използват интернет и технологиите, да придобият навици, които в бъдеще ще са им от полза за кариерното развитие.

От началото на учебната година в пет училища стартираха паралелки по модела 1:1, където всеки ученик разполага с персонален лаптоп. В момента в Пловдив 7 паралелки, в които всеки ученик има свой хромбук. Устройството е създадено специално за образователни цели. Учениците разполагат с акаунт за достъп във виртуалната класна стая, а преподавателите създават и качват в облака електронни ресурси. Системата позволява групова работа онлайн и извън училище. Моделът 1:1  се прилага в ОУ „Димитър Талев”, ОУ „Яне Сандански”, ПГ по хранителни технологии и техника, ЕГ „Иван Вазов”, СУ „Черноризец Храбър” и ОУ „Екзарх Антим I”. Очаква се до края на годината паралелките да станат 20, а броят на обхванатите ученици достигне 500.

Разширява се и общността на училищата, които ползват добавена и виртуална реалност в клас. След пилотните ОУ „Яне Сандански”, СУ „Св. св. Кирил и Методий”, СУ „Св. Патриарх Евтимий”,  ОУ „Кочо Честеменски” и ОУ „Димитър Талев” се присъединява и СУ „Любен Каравелов”. По този начин в учебния процес се вкарват новите технологии, създава се учебно съдържание, а вече и учениците имат възможност да генерират електронни ресурси.

След едногодишни преговори Център за творческо обучение вече е официален представител за България на LEGO за образованието, като ще осигурява материали за обучение и ще организира подготвителни курсове за учители. Чрез LEGO роботиката учениците могат да развият своите познания по физиката, математиката, информатиката, информационните технологии. Търсят се пет пловдивски училища, които да приемат предизвикателството, като вече има пилотно школо в Панагюрище, въвело LEGO. Проектът е подходящ за деца между 3 и 8 клас, уточни бранд мениджърът Димитър Дряновски.

Учители и директори пробваха да сглобяват Лего елементи за време.