dav

Бройките в езиковите гимназии и в Хуманитарната се запазва като миналогодишния, увеличават се специалностите от STEM направлението. В 4 училища ще има нови професии

Повече професонални паралелки спрямо профилираните са заложени в държавния план-прием за училищата от областта. Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетост в Областната управа, където началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова представи своята визия за приема за учебната 2020/2021 година, бройките, профилите и специалностите, за които ще кандидатстват 7-класниците.

Киркова призна, че първоначално областта е получила с 6 паралелки по-малко, тъй като от тази година Министерството на образованието задава параметрите, с които РУО трябва да се съобразява. След разговори със зам.-министър Таня Михайлова обаче „грешката“ е била поправена и паралелките в Пловдивско ще бъдат 221. За сравнение реализираните миналата година са били 219. Спазени са инструкциите на МОН за превес на STEM професиите, техническите профили и професионалното обучение.

За трета поредна година Пловдив залага повече професионални паралелки, отколкото профилирани – 60.63 срещу 39.37 на сто. 129 са професионалните паралелки с 5-годишно обучение, а 5 – с 3-годишно. 87 са профилираните паралелки, които ще приемат тази година седмокласници. Справката към момента показва, че завършващите са с 13 по-малко от миналата година – 5748 ученици.

Приемът в ЕГ “Пловдив” се запазва както досега – 6 паралелки с английски и 4 с немски. В ЕГ “Иван Вазов” паралелките с английски, немски, испански и италиански са по 2 и 1 с френски. ФЕГ разкрива 3 паралелки с английски и 5 с френски. В Математическата гимназия паралелкита са общо 8, две от които по професиите “Системен програмист” и “Компютърен график”. Хуманитарната гимназия ще има 7 паралелки.

Националната търговска гимназия възстановява приема в специалност “Застрахователно дело”, тъй като актуалните проучвания сочат, че след пет години ще са нужни кадри със средно образование в областта на икономиката. Паралелката е на мястото на втората по специалност “Икономическа информатика”.

Заради преминаването на едносменен режим с по една паралелка по-малко ще има в СУ „Патриарх Евтимий“ и СУ „П.Р.Славейков“ в Кричим. Затова пък с паралелка повече получават СУ „Константин Величков“ и СУ „Цар Симеон Велики“. РУО е отхвърлило искането на СУ „Хр.Ботев“ в Калофер за една паралелка с мотива, че през последните три години училището не е е успяло да реализира прием, а анкета с учениците показала, че предпочитат да продължат образованието си в съседни общини.

Нови професии ще има в четири училища. Пловдивското СУ „Константин Величков“ обявява прием за „Консултант козметични, парфюмерийни и биопродукти и битова химия“. Преобразуваното от обединено в средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ в село Калековец разкрива обучение за машинен монтьор. В Първомай СУ „Проф. Асен Златаров“ ще обучава за първи път по специалност „Туристическа анимация“, а ПГ по селско стопанство – машинни техници.