СУ „Св.св.Кирил и Методий” е домакин на 19-то издание на националния форум „Традиция, екология, творчество”, който бе открит днес в Областната управа

XIХ национален пленер „Традиция, екология, творчество“, включен в Национален календар за изяви по интереси, събра таланти от 10 до 19 години в Пловдив.  Домакин на събитието е СУ „Св.св.Кирил и Методий“. Форумът бе официално открит днес в Областната управа от губернатора Здравко Димитров, който пожела успех и вдъхновение на младите художници. Градуса на настроението при откриването повдигнаха учениците от профилите “Музика” и “Хореография” на училището домакин.

60 ученици от цялата страна ще рисуват в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив” и централната част на града. Най-талантливите млади художници и графични дизайнери от различни краища на България ще имат възможността да опознаят Европейската столица на културата 2019, да попият от атмосферата на града и да претворят видяното в картините си. В пространството около Хисар капия ще бъдат разположени стативи, на които минувачите също ще могат да рисуват.

Пленерът е разделен на два кръга. Първият е конкурс за рисунка, като творбите се изпращат предварително, а вторият събира младите творци на пленер, уточниха организаторите.

Жури от Дружеството на пловдивските художници и преподаватели от СУ „Св.св.Кирил и Методий” ще оценяват творбите. Награждаването и закриването ще се състоят на 25. април от 12.часа. Непосредствено след това ще бъде открита и изложба творбите във фоайето на Областната администрация, която ще остане до 3.май.