За първи път за традиционния семинар под тепетата прстига участник от Сингапур

 

60 курсисти от 9 държави ще се включат в 15-то юбилейно издание на Международния фолклорен семинар, който стартира на 21 юли в Академият за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Замислен през 2005 година като нов метод за преподаване на бългрски фолклор, семинарът е посрещнал до момента повече от 1000 чужденци от всички краища на света.

В тазгодишното издание са записани курсисти от Холандия, Израел, Япония, Швейцария, Англия, като за първи път ще пристигне и представител на Сингапур, който е пожелал да изучава народни танци. По традиция най-предпочитани са именно танците, пеенето, кавалът, акордеонът, гъдулката, кларинетът, тъпанът и гайдата. За преподаватели са подбрани изтъкнати изпълнители и педагози в различните области, които в продължение на една седмица ще работят индивидуално с всеки участник. В последния ден всички ще представят наученото в концерт пред публика.

Инциативата събира хора на възраст между 7 и 70 години от 15 държави и 6 континента, отбеляза директорът на семинара проф. д-р Любен Досев. По думите му, сред участниците е имало лекари, инженери, учители, които след приключването на събитието се превръщат в посланици на българската култура по цял свят.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.