За първи път за традиционния семинар под тепетата прстига участник от Сингапур

 

60 курсисти от 9 държави ще се включат в 15-то юбилейно издание на Международния фолклорен семинар, който стартира на 21 юли в Академият за музикално, танцово и изобразително изкуство.

Замислен през 2005 година като нов метод за преподаване на бългрски фолклор, семинарът е посрещнал до момента повече от 1000 чужденци от всички краища на света.

В тазгодишното издание са записани курсисти от Холандия, Израел, Япония, Швейцария, Англия, като за първи път ще пристигне и представител на Сингапур, който е пожелал да изучава народни танци. По традиция най-предпочитани са именно танците, пеенето, кавалът, акордеонът, гъдулката, кларинетът, тъпанът и гайдата. За преподаватели са подбрани изтъкнати изпълнители и педагози в различните области, които в продължение на една седмица ще работят индивидуално с всеки участник. В последния ден всички ще представят наученото в концерт пред публика.

Инциативата събира хора на възраст между 7 и 70 години от 15 държави и 6 континента, отбеляза директорът на семинара проф. д-р Любен Досев. По думите му, сред участниците е имало лекари, инженери, учители, които след приключването на събитието се превръщат в посланици на българската култура по цял свят.